05/14/12 17:55
(http://www.klassa.bg/)

Титлата носи на "Манчестър Сити" приходи от 300 млн. евро

Тимът на „Манчестър Сити“ спечели третата титла на Англия в своята история и първа от сформирането на Висшата лига. Това стана след уникална драма в последния кръг на сезона след заключително инфарктен мач на стадион "Етихад", където "гражданите" победиха КПР с 3:2. По този начин за първи път в историята на Висшата лига шампионът беше определен благодарение на головата разлика. "Сити" губеше с 1:2 до 92-рата минута, но Един Джеко и Серхио Агуеро се разписаха в петминутното добавено време. Преди това "гражданите" допуснаха обрат от 1:0 до 1:2, а след 55-ата минута играха с човек повече заради директен червен картон на Джоуи Бартън. В същото време "червените дяволи" постигнаха рутинна победа с 1:0 над "Съндърланд". Уейн Рууни вкара единствения гол в 20-ата минута, но в крайна сметка за първи път в историята отбор, спечелил 89 точки, губи шампионската титла. За отбелязване е, че "Сити" успя да направи на пръв поглед невъзможното и да стопи изоставането си от 8 точки от "Юнайтед", спечели директния сблъсък с градския съперник и преодоля трудната крачка при гостуването на "Нюкасъл".
Титлата освен слава на "Итихад" ще донесе и много сериозни финансови постъпления от порядъка на 285 и 300 милиона евро. Профилът на новия шампион вече добива световен имидж, защото това ще е отборът, надделял на досегашния властелин на Висшата лига - „Манчестър Юнайтед“. Именно заради това глобалните корпорации от Азия са готови направо да се избият имената им да се асоциират с това на „Сити“, а клубът вече има предимство пред всички останали английски и дори европейски грандове за спонсорски сделки. Тези приходи пък ще помогнат много на „Сити“ да покрие изискванията на УЕФА за финансовия феърплей.
В същото време сър Алекс Фъргюсън опита да развали шампионското парти на „Манчестър Сити“, като обяви: „100 години няма да ви стигнат да постигнете история като нашата.“
Фърги намери сили да поздрави Роберто Манчини за инфарктната титла на Англия, която отиде на „Етихад” по възможно най-драматичния начин с два гола за „Сити“ в продължението срещу КПР. Но в типичния си стил шотландският наставник на „Юнайтед“ нападна съперника. „Могат да си празнуват колкото искат. Това го очаквахме. Но историята на нашия клуб ни извисява над тях. Не трябва да се притесняваме. Ние имаме богата история, по-добра от всеки друг клуб. Ще им отнеме един век да стигнат нашето ниво”, заяде се Фъргюсън.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване