05/15/12 17:58
(http://www.klassa.bg/)

Еврокризата удари за второ тримесечие икономиката на Русия

Икономическият растеж в Руската федерация най-вероятно се е забавил за второ поредно тримесечие от началото на годината до март, след като компаниите ограничиха инвестициите си, а дълговата криза в Европейския съюз задуши търсенето на износа на енергоносители и метали.
Брутният вътрешен продукт нарасна с 4,1 на сто спрямо същия период на миналата година и отбеляза най-слабо подобрение от тримесечието, приключило през юни миналата година, след като се покачи с 4,8% през предходната четвърт, сочи средната оценка на 14 икономисти, анкетирани от „Блумбърг“. Министерството на икономиката изчислява растежа на 4 процента. Предварителните данни на националната статистическа служба за брутния вътрешен продукт сочат минимално ускоряване на темпа до 4,9%. Владимир Путин се завърна на президентския пост за трети мандат във време, когато най-големият енергиен износител се бори да се защити от ефектите на дълговата криза, обхванала Европейския съюз, най-големия пазар за износа му. Спадът в еврозоната повлия негативно на потреблението на суровините, произвеждани от компании като алуминиевия гигант „Русал“ и стоманодобивната „Евраз“.
„Европейският пазар, към който е отправен почти 50% от руския експорт, е изправен пред много насрещни ветрове в момента, което има негативен ефект върху националните производители“, коментира Аурелия Аугулит, експерт по новоразвиващи се пазари в Nordea Bank в Копенхаген. Деноминираният в рубли бенчмарк индекс Micex, обхващащ 30 акции, загуби 3,5% от стойността си до равнище от 1,337,42 пункта при затварянето в края на миналата седмица, което представлява дъно за периода от 6 октомври насам. Рублата поевтиня с 3,3% спрямо долара през това тримесечие, което може да се окаже първото на спад спрямо американската валута от 30 септември насам.

В Топ пет на световните сили

Владимир Путин, чийто трети мандат в Кремъл официално започна на 7 май, заяви, че растежът на Русия трябва да надвиши глобалния темп през следващото десетилетие, като отбелязва поне шест процента на година, за да превърне икономиката в една от петте най-големи в света като покупателна способност до 2015 г. Ръстът на инвестициите в дълготрайни материални активи разочарова прогнозите и падна на 4,9% на годишна база през март, което е най-бавният напредък от десет месеца насам. Промишленото производство се увеличи с 2% през март, отбелязвайки рекордно слабо покачване от октомври 2009 г., когато започна да нараства. Ръстът на услугите в страната се забави миналия месец до най-ниското си равнище от септември 2010 г. насам, по данни на HSBC Holdings.
„Световният спад може би най-накрая застигна Русия“, заяви Иван Чакаров, главен икономист за Русия в анализаторската компания Renaissance Capital, базирана в Москва. „Забавянето на икономиката ще се ускори още повече в рамките на годината, докато потребителското търсене губи известна част от набраната инерция, а инфлацията през втората половина на годината ще се покачи заради увеличението на цените на комуналните услуги от началото на юли.“

Спад при „Русал“ и „Евраз“

Руската компания „Русал“, която е най-големият производител на алуминий в света, вчера обяви понижение на печалбите си, възлизащо на 84% за първото тримесечие. Причината е в поевтиняването на лекия метал. „Евраз“, най-голямата компания за стомана като обем на продукцията, съобщи, че производството на стомана е намаляло с 1,4% за периода от януари до март. Руската икономика отбеляза ръст със среден годишен темп от 7% по време на президентския мандат на Владимир Путин, който продължи от 2000 г. до 2008 г. След това брутният вътрешен продукт се срина с цели 7,8% през 2009 г. Правителството понижи прогнозата си за ръста тази година до 3,4%, тъй като инвестициите в страната ще бъдат по-слаби от предварителните оценки. Първоначалната прогноза беше за 3,7%. Руската централна банка се въздържа от понижение на лихвените проценти за пети пореден месец през май и остави непроменена ставката за рефинансиране на ниво от 8% в стремежа си да задържи инфлацията за 2012 г. под миналогодишното рекордно ниско ниво от 6,1%.

„Достатъчно висок ръст на производството“

Ръководните лица в икономиката заявиха, че ръстът на производството през първото тримесечие е бил „достатъчно висок“, а използването на индустриалния капацитет през март е било близо до нивото, достигнато преди кризата от 2008-2009 г., се казва в изявление, съпътстващо решението на Руската централна банка от 10 май. Забавянето на промишленото производство през март не създава рискове за по-широката икономика, се добавя в изявлението. Европейският съюз, който е най-големият търговски партньор на Русия, се бори да овладее кризата с дълга, която заплашва да породи нов световен спад. Брутният вътрешен продукт на еврозоната вероятно ще се понижи с 0,3% тази година, преди да се увеличи с 1% през 2013 г., заяви Европейската комисия на 11 май. Подновените опасения, че Гърция ще напусне паричното обединение, създават допълнителни пречки пред способността на региона да се измъкне от рецесията. „Руската икономика е тясно свързана със Стария континент, където проблемите продължават да се задълбочават“, казват анализаторите Алексей Девятов и Олга Стерина от UralSib Financial Corp. „Дълбоките затруднения, обхванали цяла Европа, представляват ясна заплаха за перспективите пред Русия.“
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване