05/16/12 05:19
(http://radiomilena.com/)

Затваря единственото у нас училище за кучета водачи за незрящи

Единственото в България училище за кучета водачи за незрящи, ще затвори врати, сигнализира ТВ 7. От фондация „Очи на четири лапи“ са принудени да спрат обучението на четириногите заради липсата на средства, цитира Агенция Кросс.
За да стане едно куче водач е необходимо да премине специализирано обучение. Инструкторите учат животните да бъдат внимателни към слепите си стопани, да ги водят и предупреждават за препятствия и опасности по пътя. За последните пет години в училището са дипломирани 40 кучета водачи.
Спонсорите, които са издържали училището, вече са се оттеглили. В момента персоналът работи на доброволни начала. Нито инструкторите, нито гледачите са получавали заплати от януари.
20-годишният Георги се чувства късметлия, защото е един от последните, които ще получат обучено куче водач. Скоро неотлъчно до него ще застане Арчи.
За Георги кучето водач е сигурност и спокойствие. Казва, че то ще му даде свобода и ще го накара да се чувства пълноценен човек.
Преди да започне обучението, бъдещите водачи живеят една година при приемно семейство. От своя страна училището за кучета водачи осигурява на доброволците всичко необходимо за отглеждането на осиновеното от тях пале.
Заради липсата на пари обаче десет кучета водачи няма да могат да отидат при незрящите си стопани. Вместо да помогнат на хората, които имат нужда от тях, тези животни ще станат нечии домашни любимци.

Bookmark/FavoritesSvejoGoogle BookmarksDeliciousStumbleUponFacebookСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване