05/16/12 17:38
(http://www.klassa.bg/)

Меркел и Оланд ще са тандем, макар и по неволя

На първата си съвместна пресконференция Ангела Меркел и Франсоа Оланд показаха завидно единодушие и склонност да направят компромис в идеите си за икономическите решения в Европа. Имаше ли възможност нещата да се развият другояче? Вероятно не.
Чисто политически, след като партията на Меркел загуби Северен Рейн-Вестфалия на частичните местни избори, тя загуби и мнозинството си в двете камари на парламента. В същото време социалдемократите в Германия засилват натиска си за повече мерки за стимулиране на растежа. Меркел може да покаже, че работи по въпроса, или да продължи да наблюдава как популярността й спада. А в същото време Оланд пристигна с посланието си, че растежът трябва да получи предимство пред икономиите. Рязък разрив с него би струвал скъпо на канцлера във вътрешнополитически план. А политиците на изборна длъжност са длъжни да се съобразяват именно с вътрешнополитическите реалности, ако искат да я запазят.
В същото време за никого нямаше съмнение, че и двамата са длъжни да покажат единство по всички въпроси, засягащи икономиката. Гърция може би трябва да излезе от еврозоната – страната проявява учудваща, някои биха казали, “балканска” склонност да не спазва поетите ангажименти, което вероятно вбесява педантичната Меркел – но моментът за това не е по време на неотминала докрай рецесия. Докато растежът не се е възстановил, съпътстващите разходи покрай “завръщането на драхмата” може да потопят целия проект за единна валута. А това няма да бъде простено на нито един от двамата. Затова очаквайте нови изяви на дуото “Мерколанд”. Което без съмнение ще показва същото единство.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване