05/17/12 18:52
(http://www.klassa.bg/)

Гибралтар скара две кралици

Кралица София отказа поканата да посети английския кралски двор и да почете диамантения юбилей на кралица Елизабет II заради дългогодишния скандал около Гибралтар, предаде Би Би Си. Според официалните власти в Мадрид не е много подходящо испански монарх да почете британската кралица на обяда, който ще бъде днес. Реално крал Хуан Карлос, който наскоро счупи тазобедрена става при публично заклеймен лов на слонове в Ботствана, още преди седмици отказа поканата за обяд в замъка Уиндзор, но се очакваше, че поне съпругата му ще почете английското кралско семейство. За обтягането на отношенията между монарсите допринесе и планираната за 11-13 юни визита в Гибралтар на сина на английската кралица - принц Едуард и съпругата му София, контеса на Уисекс, срещу която Испания протестира веднага след обявяването й. Това не е първият бойкот от страна на испанските монарси. На сватбата на принц Чарлз и Даяна през 1981 г. крал Хуан Карлос и съпругата му София отново отказват да присъстват на церемонията заради медения месец на двойката в Гибралтар.
Кралският обяд днес ще бъде най-голямото събиране на монарси от цял свят, на което ще присъстват и Симеон Сакскобургготски със съпруга си и княз Кирил. Въпреки че финалният списък с височайшите особи ще бъде известен едва преди обяда, японският император Акихито, съпругата му Мичико, престолонаследникът Нарухито и съпругата му Масако от сряда са в страната, както и кралските семейства на Дания, Норвегия и Швеция. Въпреки интереса на медиите, много малко подробности около празненството са известни, като списъкът с блюдата, които ще бъдат поднесени на височайшите гости, е пазен в пълна тайна.
Реално Елизабет наследява трона на 6 февруари, когато в нощта на 1952 г. баща й Джордж VI умира от рак на дробовете. Тогава тя е едва 25-годишна. Заради обявения траур обаче младата кралица е коронясана чак на 2 юни 1952 г. Това обуславя и дългото празнуване на повода. По изричното желание на кралицата сега то е съобразено с трудните икономически времена и ще е скромно и не толкова разточително. Най-пищни и масови ще са събитията между 2 и 5 юни.



Спорът за 6,8 квадратни километра

Спорът за Гибралтар датира от 1704 г. и въпреки че 6,8-те кв. км се водят британска отвъдморска територия след договора от Утрехт от 1713 г. , от дълги години Испания предявява претенции. В последните години тези искания се съсредоточиха най-вече върху риболовните области около полуострова, тъй като отрасълът е много развит в Испания. Отношенията между двете държави се влошиха след идването на власт в Мадрид на Консервативната партия на министър-председателя Мариано Рахой.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване