05/17/12 15:47
(http://www.klassa.bg/)

Меглена Плугчиева, депутат от Коалиция за България и посланик в Швейцария от юни: Трябва да търсим по-широко партньорство с Швейцария

- Г-жо Плугчиева, вероятно това е едно от последните ви интервюта като депутат. Излезе информация, че в плановете ви като бъдещ посланик в Берн е включена задачата да привлечете швейцарски банки у нас, тъй като те нямат клонове на територията на България. Уточнихте ли с кабинета какви ще са действията ви в тази посока?
- Напълно споделям политиката на правителството за икономизация на дипломацията. Това означава, че посланиците и дипломатическите ни мисии в чужбина не могат да останат с разбирането на старите задължения и функции на дипломатическите мисии. Те трябва да играят много по-активна роля в чужбина, а именно в посока на привличане на чужди инвестиции, особено днес. Това е и една от основните ми задачи и вече беше тема на разговорите ми с българо-швейцарската камара тук. Обсъдихме къде са възможните ниши, където можем да търсим швейцарски фирми.

- И къде са тези възможности?
- Трябва да подчертая, че Швейцария по последни данни на Световната банка е страна, която води по иновации. Това е една възможна ниша, заедно с високите технологии. Друга ниша са инфраструктурните проекти, които текат у нас или предстоят да се реализират, Швейцария има сериозен опит в строителство на пътища, на тунели, лифтове и т.н.
Голяма тема са и швейцарските банки. Ние имаме нужда от привличане на швейцарски фирми и банки в страната. Както и да подкрепим българския бизнес, който иска да стъпи в Швейцария. Има възможности и български фирми да станат поддоставчици на различни швейцарски фирми.
Интересна тема е биоземеделието и биопродуктите на български фирми, които могат да бъдат представени в Швейцария.
За съжаление от моя опит като посланик в Германия ми е известно, че ние не сме добре познати в чужбина, или, ако изобщо сме познати, това е с негативни новини вместо със силните ни страни. Целта е да представим в Швейцария именно тези силни страни в икономически план, в туристически план. И, разбира се, да покажем нашата хилядолетна история, нашата култура и изкуство. Така че има един сериозен потенциал за добро представяне на страната ни. От разговора ми с швейцарската посланичка у нас Регина Ешер разбирам, че наред с българо-швейцарската програма, която тече в различни направления – екология, социална политика и други компоненти, има и допълнителен потенциал, който трябва да се развие.

- Казахте, че за съжаление сме по-познати с негативните новини, отколкото с положителните си страни. Имате ли информация как ни представя нашата диаспора?
- Доколкото в предварителен план съм запозната, българската общност в Швейцария не е много голяма. Предстои ми да се запозная и да видя кои са ярките представители и да разговаряме с какво можем да си бъдем взаимно полезни за изграждане на един положителен образ на страната ни.
Тук е мястото да спомена, че предвид финансово-икономическата криза в Европа има една много голяма динамика на миграцията. Последните данни показват, че например емигрантите ни в Германия са се увеличили с 30%, което създава проблем там. Швейцария наскоро коментира намерението си да не отваря пазара си на труда за страните от Югоизточна Европа. Това е тема, по която трябва да има много тесен диалог с швейцарските власти. Грижата на един посланик и мисията там е да не се допуска българските граждани, които идват или отиват в Швейцария, да създават проблеми, а да градят положителен образ на България. Така че има достатъчно много въпроси по които трябва и има какво да се работи.
Освен това в България има градове, които поддържат стари партньорски отношения с швейцарски градове, и това сътрудничество трябва да бъде подкрепено. Имаме трима почетни консули в Швейцария, които работят за България, и тези взаимоотношения също трябва да бъдат насърчавани и да се развиват.

- Как възнамерявате да представяте български фирми в Швейцария? Питам ви, защото като посланик в Германия се е случвало да включвате наши производители в изложения и после част от тях невинаги да са удържали на изискванията за качество от страна на немските партньори.
- Когато става дума за подпомагане на бизнес отношения, опираме до голямата дума – доверие. Това означава, че ние трябва да изградим доверие в нашите партньори и на тази база да се развиват успешни бизнес отношения. Затова всякакви възможности за представяне на бизнес изложения или за форуми, които за съжаление разбирам, че не са правени в последните години, са важни. Трябва да се представят български фирми и в същото време да се канят швейцарски фирми чрез българо-швейцарската камара да присъстват на форуми или на различни изложения у нас. В тази връзка имах сериозен разговор с министерството на икономиката и ми предстои и следващ, защото се оказва, че е замразена бройката на търговски представител в Швейцария. Това противоречи на цялостната политика за привличане на инвестиции от богати и високотехнологични страни като Швейцария. Точно в Берн трябва да има представител на българското икономическо министерство, който да подпомага адекватно и компетентно тези отношения. И аз много разчитам, че министър Делян Добрев ще реагира на моето предложение за изплащане на търговски аташе в Берн.

- По какви конкретни проекти у нас проявяват интерес швейцарски фирми?
- Разбирам, че има интерес от швейцарска страна в областта на концесиите в транспортната ни инфраструктура. Ще направя всичко възможно да се реализира този интерес и въпросните фирми да стъпят в България. Предлагам след няколко месеца да продължим тази тема, като се надявам, че тогава ще имам повече конкретика.
Оценявам високо този шанс, който ми е даден - да работя като посланик за България. Радвам се. Посланическият пост е най-деполитизираната сфера поради обстоятелството, че външната ни политика е най-постоянна и там има най-голяма приемственост. Тя е и най-далече от пряката партийна политика. Затова смятам, че е една възможност да се работи за страната.

- Прави впечатление, че в БСП не се радват особено на посланическия ви пост. Как приемате критиките им в медиите?
- Ако визирате някои изказвания на отделни представители на левицата в пресата, аз не смятам, че те заслужават вниманието ми, защото идват от хора, които или не са сложили една тухла в темела на държавата, или пък са се провалили в реалното управление. За мен е важно, че съм един от малкото представители на левицата, които в качеството си на управленци са постигнали конкретни резултати за секторите, за които са отговаряли. Като зам.-министър на земеделието в кабинета на Сакскобургготски успешно затворихме глава „Земеделие“. Като посланик в Германия в кабинета на тройната коалиция се върнах с най-голямото отличие на Федералната република и с успешна ратификация на договора ни за присъединяване. Като вицепремиер по еврофондовете успяхме въпреки сложната обстановка в рамките на една година да възстановим доверието на Еврокомисията и да възстановим голяма част от спрените евросредства.
Смятам, че винаги съм работила с ориентация към резултат за страната и за хората. И за мен лично е много по-важна оценката от стотиците писма, които получавам - от отделни хора и от общини, за помощта, която съм оказала.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване