05/17/12 18:39
(http://www.klassa.bg/)

Новият френски кабинет си орязва заплатите с 30%

Предизборното обещание на президента Франсоа Оланд да намали заплатите на министрите с 30% ще бъде първата мярка, приета от новото френско правителство. Това потвърди премиерът Жан-Марк Ейро, предаде в. “Фигаро”. Министрите ще получават вместо 14200 евро на месец само 9940 евро. Заплатата на премиера ще бъде не 21 200, а 14 840 евро. През идните 6 месеца екипът на досегашния министър-председател Франсоа Фийон ще получава повече от действащите министри – привилегия, на която се радват всички бивши членове на кабинета.
Оланд обеща да намали с 30% и собствената си заплата, която предишният президент Никола Саркози беше увеличил със 172% в началото на мандата си (от 7084 на 19331 евро на месец). Оланд ще получава само 13 532 евро на месец, което надхвърля повече от два пъти сегашната му месечна заплата от 6543 евро.
Това е най-голямото намаление на министерски заплати в Европа. Първи намалиха министерските заплати в Ирландия при въвеждането на план за икономии. От 2009 г Брайън Кауън намали с 15% собствената си заплата и тази на министрите си. В Испания съкращението беше с 15%, във Великобритания с 5%. Само в Германия министерските заплати бяха увеличени – за първи път от 12 години. Заплатите на Ангела Меркел и министрите ще нараснат с 5,7% на три етапа до август 2013 г., като Меркел ще получава 17 016 евро, а министрите около 13 795 евро.
В същото време беше съобщено, че Франция няма да ратифицира Европейския пакт за фискална дисциплина, ако не бъде променен. Договорът трябва да включва амбициозни ангажименти за засилване на икономическия растеж, заяви Пиер Московиси, бивш френски министър по европейските въпроси, който пое финансите в новия кабинет. “Категорични сме за това”, подчерта той, като добави, че сериозното управление на обществените финанси трябва да се комбинира със силна стратегия за растеж. Той съобщи, че президентът Оланд е обсъждал въпроса с германския канцлер Ангела Меркел и двамата са обмислили множество варианти за стимулиране на растежа. Московиси подчерта, че е готов да придружи президента Оланд на срещите на Г-8 и НАТО в САЩ. “Със САЩ споделяме едно и също желание да върнем искрата на глобалния икономически растеж, защото без растежа всичко останало става много по-трудно.” Оланд ще проведе двустранна среща с президента на САЩ Барак Обама, съобщи още Московиси.



Кой кой е в правителството на Ейро?

Новият министър на икономиката, финансите и външната търговия е Пиер Московиси. Бивш френски министър по европейските въпроси при Лионел Жоспен, той се самоопределя като социалдемократ. Роден е през 1947 г. в семейство на двама реномирани психолози, поддръжници на Комунистическата партия. Той също започва политическата си кариера като поддръжник на комунистите, но малко преди 30-ата си годишнина напуска партията в полза на социалистите. Също като президента Оланд, той е завършил Националното училище по администрация. Заедно с Доминик Строс-Кан, през 2003 г. Московиси основава “Левицата в Европа”, група, която подкрепя пазарите.
Новият външен министър в правителството на Ейро е Лоран Фабиус, една от най-влиятелните фигури в партията, който беше смятан за възможен съперник на самия Оланд. 65-годишният политик е най-възрастният и опитен в правителството на Ейро, като се очаква да продължи твърдата линия спрямо Иран и Сирия, докато се стреми да води самостоятелна политика спрямо САЩ. Син на богат търговец на антики, очаква се той да назначи арабист за началник на администрацията си и да спази предизборното обещание на президента Оланд за изтегляне на френските войски от Афганистан до края на 2012 г. - година преди крайния срок. Новият министър на отбраната е Жан-Ив льо Дриан, приятел на президента Оланд от 30 години насам. Кристиян Тобира от Френска Гвиана е министър на правосъдието и най-високопоставената жена в кабинета. 17 от общо 34 министри са жени, както обеща Оланд. С това Париж се нарежда редом до Исландия, Швеция, Швейцария и Норвегия, в които жените съставляват 50% или повече от кабинета, и изпреварва Австрия, Германия и Финландия.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване