05/17/12 21:40
(http://e-vestnik.bg/)

Русия - драконови закони заменят полицейските палки

“Контролната разходка” в Москва. Снимка: ридус

Държавната дума обсъди две гледища за събитията в Москва на 6 май, в деня преди встъпването в длъжност на президента Владимир Путин. Според официалната версия разрешеният от властта протест се е превърнал в масови размирици, а опозицията твърди, че е бил провален заради прекомерна употреба на сила от полицията, напомня “Независимая газета”.

Управляващата партия “Единна Русия” склони да обсъди в парламента и двете предложени резолюции, но одобри своята, отхвърляйки тази на опозицията. Същевременно “единните” апелираха за криминално разследване на дейността на политическите си конкуренти от “Справедлива Русия”.

Те обвиниха депутати от тази партия, че са подстрекавали провокациите и безредиците, в които е прераснал според “Единна Русия” опозиционният “Марш на милионите” в Москва. Генералният прокурор Юрий Чайка съобщи, че е създаден следствен екип, който започва разпити на нарушители, посочва вестникът.

“Дейността на някои депутати, които организират т. нар. срещи с избиратели, различни разходки, различни флашмобове, къпания в сухи фонтани, всъщност е скрита форма на неразрешени митинги, прикривани с депутатския статут за неприкосновеност, и явно излиза извън рамките на закона и депутатската етика”. Това заявил според “Росийская газета” председателят на комисията по депутатска етика в Думата Владимир Пехтин.

Разрастването на конфликта между обществото и властта едва ли ще е в интерес на някоя от страните, отбелязва в коментар за “Новие известия” Прохор Селиванов, експерт на руската Гилдия на парламентарните журналисти.

“За да избегне открита конфронтация между политическите противници, властта най-вероятно ще гаси идеологическия пожар в страната с безшумната “законодателна пожарна помпа”. И повече отвсякога ще й потрябват услугите на партийното мнозинство на “единните руснаци” в Държавната дума. Те ще бъдат призовани да сменят болезнените “аргументи” на полицейските палки с “тихи” наказателни законови текстове. И както виждаме, процесът вече е тръгнал”, допълва наблюдателят.

“Партията на властта прокара в Думата декларация с обвинения срещу опозицията”, резюмира “Московский комсомолец”. Следваща стъпка на руската власт ще е да въведе по-строги правила за организиране на протести, прогнозира вестникът.

Руският парламент насрочи за петък обсъждането на законопроект, увеличаващ глобите за нарушения при митинги на милион и половина рубли (близо 50 000 долара, б. р.) за длъжностни и един милион за физически лица. Тутакси обаче се откриха начини да бъде заобиколен неприетият още закон, пише “РБК дейли”.

Например да се назначават за организатори на протести бременни жени, за каквито законът не предвижда глоби. Или, както предложи Алексей Навални на другите опозиционери, да се отваря специална “кесийка” (електронна сметка), на интернет портала Яндекс, в която според него бързо ще се натрупат пари за глобите, посочва изданието. При все това “милионните глоби за нарушения ще сложат кръст на протестните действия” в Русия, смята “РБК дейли”.

Държавната дума готви нормативни забрани срещу свикването на митинги от хора, нарушили макар и веднъж законите за масовите прояви. Ако законопроектът бъде приет, лидерите на протестното движение в Русия може да изгубят правото да организират разрешени прояви, пише “Комерсант”.

Опозицията смята, че санкцията е несъразмерна, а експерти я наричат неконституционна. Източници от Държавната дума не изключват законовите поправки да влязат в сила преди 12 юни, когато опозицията се готви за големи протести, изтъква всекидневникът.

Предложените санкции може да засегнат според него лидери на извънпарламентарната опозиция в Русия, от които вече неведнъж е била търсена административна отговорност - Алексей Навални, Сергей Удалцов или Борис Немцов.

БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване