05/18/12 15:52
(http://www.klassa.bg/)

Кирил Гумнеров, независим народен представител: Защо не приравним пушенето с употребата на наркотици?

- Г-н Гумнеров, при обсъждането на промените в Закона за здравето заявихте, че рестрикциите срещу пушачите са по-тежки от наложените в Германия при управлението на Хитлер. Виждате ли дефект в политическата логика на приетите у нас забрани?
- Категорично виждам такъв дефект, затова и си позволих сравнението с Германия. Лично аз съм непушач и немалко мои колеги бяха учудени от позицията ми в защита на пушачите. Още повече че съм споделял, че е необходим закон, който да регламентира тютюнопушенето. Но не в този му обхват и не в този момент.
Сега и без допълнителни рестрикции средният и дребният бизнес в България е поставен на колене – както заради кризата, така и заради провежданата икономическа политика. С наложените всеобхватни забрани ние рискуваме да оставим десетки хиляди без работа. Това ще е ефектът от отлива на посетители в малките кафенета и заведения заради забраната да се пуши дори в създадените обособени помещения със специална вентилация. Става думи за заведения, които в буквалния смисъл на думата изхранват своите собственици и техните семейства. Собствениците на тези заведения инвестираха десетки хиляди лева в създаването на зони за пушачи, във вентилационни уредби и т.н. Сега инвестициите им пропадат, а клиентелата им ще се стопи.
Бях цветист и споменах Хитлер, защото прецених, че това е начинът да привлека вниманието на останалите депутати.

- Характеризирахте някои от забраните като абсурдни...
- И никой не ме опроверга. Попитах от парламентарната трибуна какво ще се случи с онези собственици на фирми, чийто офиси са в жилищата им или просто фирмите им са регистрирани на домашния адрес. Промените в закона им забраняват да пушат в офисите си – това първо. Второ – това означава ли, че там по всяко време ще могат да влизат проверяващи инспектори? Създава се възможност да се влиза и проверява частна собственост без прокурорска заповед. Нима това не е абсурд?!
И още – как един инспектор ще принуди някой нарушител – например гражданин, пушещ на тротоара пред училище – да се легитимира, за да му напише акт? Или с всеки инспектор ще ходи и по един полицай?
Нещата, които споменавам, са част от общите безумия, които за съжаление напоследък се приемат от българския парламент и с които за пореден път се правим на по-големи католици от папата.

- Нима не сте съгласен с европейските регламенти срещу тютюнопушенето?
- По мое мнение отказът от суверенитет, който направихме с влизането си в Европейския съюз, беше капитална грешка. Не съм съгласен, че България трябва да се подчинява сляпо на абсолютно всичко, което се измисля от някакви наднационални чиновници.
Факт е, че Европейският съюз създава редица безумни регламенти и принуждава националните парламенти да се съобразяват с тях. Но при промените в Закона за здравето, свързани със забраните за тютюнопушене, ситуацията не е точно такава. В това отношение границите са доста широки и в различните страни има примери както за много либерално отношение към пушачите, така и за изключително строги забрани.
За мене стремежът на някои наши политици да са по-правоверни от папата издава техните комплекси. Това пролича и при Закона за конфискацията на имущество, придобито по незаконен начин.
И още нещо – лично аз не съм убеден, че за България е добро и полезно да е част от Европейския съюз, дори и той да има своето бъдеще. Знам, че това е една все още твърде непопулярна теза, но смятам, че България постепенно трябва да започне да се разграничава от Европейския съюз.

- А не трябва ли междувременно да се забрани напълно и рекламата на цигари и тютюневи изделия?
- Редно е щом се каже „А“ да се каже и „Б“ и така, докато се стигне до „Я“. След 24 май аз ще внеса в деловодството подготвен от мен проект за промяна в Наказателния кодекс, с който предлагам да се приравни производството на тютюневи изделия и разпространението им с производството и разпространението на наркотици. Иначе няма логика държавата да забранява по всякакъв начин на гражданите си да пушат и в същото време да печели стотици милиони от акциза върху цигарите и тютюневите изделия.

Интервютата взе Борислав Михайлов
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване