05/18/12 05:14
(http://radiomilena.com/)

Кокаиновите крале с оборот 500 млн. евро годишно

 Български кокаинови крале правят годишен оборот от 21 млн. евро на вътрешния пазар и към 500 млн. евро от трафик към Западна Европа. Това сочат най-актуалните данни на ГДБОП и Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД), цитирани от в. „Труд”. В края на миналата седмица вътрешният министър Цветан Цветанов заяви, че полицията е по дирите на кокаинови крале, и след броени дни бе арестуван Евелин Банев-Брендо.
Търговията с кокаин у нас не е голяма, но за последните 5 години пазарът е увеличил два пъти обема си, пресмятат експертите. Според проучване на ЦИД българите, които редовно употребяват белия прах, са между 4000 и 8000, а опитващите за развлечение (до 4 пъти на месец) – към 30 000. Общата консумация на кокаин в страната е приблизително 300 кг годишно. При цена на дребно по 70 евро на грам, приходите на кокаиновите крале възлизат на 21 млн. евро. В сравнение с пазара на канабис (към 10 тона годишно за около 63 млн. евро) кокаиновият е три пъти по-малък.
Но основният годишен оборот, възлизащ на около 500 млн. евро на нашенските крале, идва от участието им в трафика от Южна Америка към Западна Европа.
Българи са замесени в прехвърлянето на дрогата главно към Испания, Холандия и Швейцария, хващани са и във Великобритания, сочат данните на ГДБОП. Произведеният в Колумбия, Боливия и Перу кокаин се изпраща по въдух и вода през летища и пристанища в Бразилия, Аржентина, Венецуела и др. Търсят се всякакви начини за маскиране на наркопратките.
Най-големите – от порядъка на тонове, стигат до Европа с търговски кораби и частни яхти. Малки – до 10-20 кг, пък пътуват в колетни пратки и с пътници в самолети.
Навсякъде по Стария континент граничните и митническите власти са подозрителни към товари, пощенски пратки и пасажери, пристигащи от Латинска Америка. Затова трафикантите с яхти или контейнери използват пристанища и летища в Африка като междинни спирки. Там унищожават старите и изваждат нови митнически документи, с които препращат кокаина към Европа.
Пристанище Варна и летище София – това са двата главни български портала за кокаин, като се предполага, че през тях минават по няколко тона годишно. Рекордът е от 1998 г., когато на пристанището във Варна бе открит контейнер с дънки от Перу с 681 кг кока. Също във Варна през 2005 г. бе хваната пратка от 117 кг кокаин, представяна по документи като консерви със сърцевина на палмово дърво. Към 100 кг пък бяха открити разтворени в 1020 бутилки чилийско вино през 2009 г. Последната голяма пратка – 67 кг кокаин, скрити в аржентински комбайн „Дон Роко“, също бе засечена при пристигането във Варна и хваната в Русе, цитира Агенция Кросс.

Bookmark/FavoritesSvejoGoogle BookmarksDeliciousStumbleUponFacebookСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване