05/18/12 19:09
(http://www.klassa.bg/)

Музеите протестират в "Нощта на музеите"

Работещите в музеите и галериите обявиха протест на 18 и 19 май с искания за по-високи заплати и по-добри условия за труд. Той ще съвпадне с „Нощта на музеите“ – 19 срещу 20 май. „Кризата в духовността е по-страшна от икономическата криза. Гилдията ни застарява, а ниското заплащане демотивира младите специалисти. Музеите и галериите ни изостават от европейското и световното ниво, а без тях няма културен туризъм“, заявяват те в отворено писмо до медиите.В момента служителите в музеите и галериите в България са около 2500 души. Средната заплата за бранша е 456 лв., показват данни на синдикатите. В това число влизат и специалистите с висше образование – научни сътрудници, реставратори, уредници и др. В същото време в “Нощта на музеите”, 19 срещу 20 май, се очаква да се включат над 20 музея и галерии. Тогава те ще работят с удължено работно време, а входът ще е свободен.
Музейните работници задават риторичния въпрос, как София ще стане Европейска столица на културата, след като хората, които реставрират и поддържат културните ценности, са с възможно най-ниските заплати в Европа?
„Нощ на музеите“ е организирана за първи път през 1997 година в Берлин под името „Дълга нощ на музеите“ (Lange Nacht der Museen). За няколко години идеята се разпространява в цяла Европа. В България за първи път се провежда през 2005 г. в Пловдив като „Нощ на музеите и галериите“.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване