05/18/12 13:23
(http://radiomilena.com/)

Очакваме над 1 млн. румънски туристи тази година

Очаква се над 1 млн. румънски туристи да посетят България през 2012 г. Ранните записвания от северната ни съседка за почивка у нас бележат ръст от 6% спрямо миналата година. Това заяви заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов по време на дискусия „Представяне на България като туристическа дестинация“ в рамките на Осмата световна среща на българските медии, която се провежда в Букурещ, информира БТС.

Според Маринов през тази година очакванията са за ръст от 6-8% на чуждестранните туристи, дошли в България за почивка и ваканция. По думите му България все повече се посочва като добро място като цени и условия. Усилията, които бяха направени през последните години – инвестициите, подобрените инфраструктура и услуги, дават своя резултат, отбеляза министърът. През 2011 г. България е била посетена от 960 365 румънски туристи, което е увеличение от 4,6 на сто спрямо 2010 г.

Иво Маринов съобщи, че с финансиране по ОП „Регионално развитие“ се предвижда осъществяването на интегрирана рекламна кампания на родния туризъм в Румъния. По време на форума, на който присъстваха представители на над 20 румънски фирми и медии, зам.-министър Маринов открои основните продукти, които страната ни предлага – морски летни почивки, ски ваканции, културни обиколки, балнео и СПА, голф, селски, приключенски и кулинарен туризъм. По думите му едни от главните цели са удължаване на престоя на туристите у нас и привличане на транзитно преминаващите през балканския регион.

За 2011 г. приходите от туризъм у нас са 3,7 млрд. евро.

Кметът на София Йорданка Фандъкова представи кандидатурата на общината за Европейска столица на културата през 2019 г. По думите ? целта на тази инициатива е освен положителните страни на града, да се говори и за проблемите, като се акцентира върху тяхното решаване. „София не би могла да бъде европейска столица, ако продължаваме да говорим за дупки по улицата и бездомни кучета„, каза Фандъкова. ECON.BG

Bookmark/FavoritesSvejoGoogle BookmarksDeliciousStumbleUponFacebookСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване