05/20/12 18:21
(http://www.klassa.bg/)

Г-8 настоява Гърция да остане в еврозоната

Лидерите на осемте най-развити икономики, обединени във формата Г-8, излязоха с общ призив Гърция да остане в еврозоната. Основната тема на неформалната им среща в Кемп Дейвид бе дълговата криза и мерките за растеж. Голямата осморка отчете, че има признаци за напредък на възстановяването на глобалната икономика, но по пътя все така остават сериозни препятствия. Домакинът на срещата – американският президент Барак Обама, призова усилията за стимулиране на икономическия растеж и за борба срещу дефицитите да вървят ръка за ръка, за да бъде постигнат просперитет.
"Всички ние сме решени да направим така, че растежът, стабилността и бюджетната консолидация, всички те да бъдат част от съвкупност от мерки, които ние всички трябва да предприемем, за да постигнем просперитета, който искаме за нашите съграждани", заяви Обама. По думите на британския премиер Дейвид Камерън лидерите са постигнали прогрес по отношение на двете най-големи заплахи за техните икономики - кризата в еврозоната и високите цени на петрола. Италианският премиер Марио Монти обяви намерението си страната му да изготви обща стратегия с Франция и Германия за преодоляване на кризата в ЕС.
Тази стратегия ще придобие конкретен вид на среща между Монти, Оланд и Меркел в Рим през юни преди редовната среща на върха на Европейския съюз идния месец. Руският премиер Дмитрий Медведев оцени срещата като съдържателна и безпроблемна от гледна точка на противоречията между страните, предава РИА „Новости“. Все пак той потвърди подкрепата на своята страна за еврозоната, като даде да се разбере, че тя не възнамерява да намалява дела на своите валутни резерви в евро. Друга основна тема бяха високите цени на петрола, които за пореден път бяха отчетени като сериозен риск за глобалната икономика.
Междувременно фронтовата линия Берлин-Атина отново се нажежи. Според информация на гръцкия правителствен говорител германският канцлер Ангела Меркел е призовала заедно с новите парламентарни избори на 17 юни в Гърция да се проведе и референдум за оставането й в еврозоната. Официално Берлин отрече да са отправяни подобни предложения.



Зад кулисите

Президентът на САЩ Барак Обама и премиерът на Великобритания Дейвид Камерън избраха пътечката за бягане във фитнеса, за да обменят мнения по еврокризата, предаде Ройтерс. От Белия дом потвърдиха, че двамата лидери са били в спортната зала, но отказаха да уточнят, който е избрал по-високата скорост на уреда. Обама посрещаше гостите в Кемп Дейвид, като към всеки се обърна малко име. Меркел само повдигна рамене, след като Обама я попита: „Ангела, как е?“ След което той добави: „Знам, че имаш няколко идеи в главата си“. Всички гости, с изключение на новия френски президент Франсоа Оланд, пристигаха, облечени с разкопчана риза и блейзър. Посрещайки го, домакинът му каза: „Франсоа, разбрахме се, че можеш да свалиш вратовръзката“. Оланд започна да обяснява: „Това е заради моята преса“. „Дмитрий, радвам се да те видя, приятелю“, пък подхвърли към руския премиер. Медведев посочи пък резиденцията и шеговито подметна: „Това е моето ново място“. По време на вечерята Обама поздрави с шоколадова торта японския премиер Йошихико Нода, който на 20 май имаше рожден ден.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване