05/20/12 18:03
(http://www.klassa.bg/)

Заплахите се измениха, ние също

Сигурността е като здравето – човек не забелязва нищо, преди състоянието му да се е влошило. Именно затова се нуждаем от гаранции. А НАТО е най-солидната застраховка за сигурността, с която светът разполага. Това пише генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен в статия, публикувана от "Проджект Синдикат" и БГНЕС.
Преди много години заведох децата си на мястото, където е извършен Десантът в Нормандия, разказва Расмусен, който е и бивш премиер на Дания. Исках да разберат саможертвите, които хората са правили, за да могат Европа и Северна Америка днес да се радват на живота, свободата и да преследват щастието.
Месеци след края на Студената война мнозина предположиха, че Северноатлантическият пакт също ще остане в историята. Но това не се случи, защото връзката ни се крепи не само на общите заплахи, а и на взаимните ни идеали.
НАТО не се нуждаеше от външни фактори, за да съществува. Но историята много скоро щеше да му ги осигури. В Босна и Косово пактът взе решение да се намеси, за да спре тежките нарушения на човешките права. В Либия изпълнихме резолюцията на Съвета за сигурност на ООН, чиято цел бе да защитаваме цивилните. А в Афганистан се борим да не позволим създаването на рай за екстремистите.
Заплахите се измениха и станаха много по-глобални. Но ние също се променихме, за да се справяме с тях. В момент, когато бюджетите за отбрана се свиват, това изисква нов подход. Работейки заедно, за да използваме по най-добрия начин ресурсите си, ще можем да постигнем повече с това, което имаме. И именно това е същността на "Умната отбрана".
През последните 20 г. НАТО създаде партньорска мрежа в сферата на сигурността с държави от целия свят. За разлика от членките, партньорите не се подписват под "Член 5-и" – клаузата за колективна отбрана на пакта. Но транснационалните заплахи изискват многонационални решения.
От моите четирима внуци двама се смятат за европейци, а останалите – за американци. Когато размишлявам за причините, поради които трябва да запазим трансатлантическата си връзка, не мисля за собствената си сигурност. Мисля за тяхната. И това е единствената причина, от която се нуждая, казва в заключение Расмусен.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване