05/20/12 18:07
(http://www.klassa.bg/)

"Челси" е новият властелин на футболна Европа

Английският гранд „Челси“ триумфира с титлата в Шампионската лига за първи път в своята история след победа над германския колос „Байерн“ (Мюнхен). Пред близо 70 000 души на препълнения до краен предел стадион „Алианц Арена“ в Мюнхен лондонският клуб стигна до успеха в невероятно драматичен двубой, завършил с изпълнение на дузпи. В редовното време срещата приключи при резултат 1:1, като точен за „Байерн“ (Мюнхен) беше Томас Мюлер в 83-та минута, а за „Челси“ Дидие Дрогба се разписа две минути преди последния съдийски сигнал.
Английският тим, който е воден от временния наставник Роберто ди Матео, успя да триумфира с най-ценното отличие от втория си опит . След загубата в Москва от „Манчестър Юнайтед“ през 2008 година сега „сините“ от Лондон постигнаха най-голямата си мечта. За сметка на това пък „Байерн“ (Мюнхен) пропусна отлична възможност да ликува с отличието за пети път в своята история, и то пред собствената си публика.
Съдбата в този двубой, а и в целия турнир през годината беше запазила място на „Челси“ на трона на славата. Срещата на „Алианц Арена“ премина под диктовката на символичните домакини, които на няколко пъти можеха да открият резултата, но веднъж гредата и на няколко пъти великолепният Петр Чех ги лишиха от попадение. Футболистите на „Байерн“ (Мюнхен) се опитваха по всякакви начини да стигнат до гола, но това така и не ставаше. В крайна сметка, трудът на „баварците“ се материализира в 83-та минута, когато Томас Мюлер реализира след страхотен удар с глава. В този момент, само седем минути преди последния съдийски сигнал, цяла Германия вече празнуваше петата европейска титла на „Байерн“ (Мюнхен). Но не би. Две минути преди края на срещата Дидие Дрогба изравни и смълча трибуните на „Алианц Арена“. В продълженията „баварците“ отново бяха по-активни и стигнаха до правото да изпълнят дузпа, но съдбата отново не беше на тяхна страна. Вратарят на лондонския тим Петр Чех улови силния удар на Ариен Робен. Точно в този момент, всеки по света вече беше убеден, че „Челси“ няма как да загуби този финал. При изпълнението на дузпите „Байерн“ (Мюнхен) взе предимство още след първата, след като Мануел Нойер спаси удара на Хуан Мата. Германците вкараха първите си три дузпи чрез Фили Лам, Марио Гомес и дори вратаря си Мануел Нойер. За „Челси“ се разписаха Давид Луис и Франк Лампард. Обратът дойде с пропуските на Ивица Олич и след това на Бастиан Швайнщайгер, като между тях се разписа Ашли Коул, за да изравни резултата. Решителната дузпа беше в краката на Дидие Дрогба. Нападателят реализира гола и осигури един от най-големите успехи в историята на „Челси“. С победата си в Мюнхен „Челси“ заслужи правото и догодина да играе в Шампионската лига, въпреки че във Висшата лига остана на шесто място. Това става за сметка на четвъртия в класирането - „Тотнъм“, който ще се състезава в Лига Европа.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване