05/21/12 18:54
(http://www.klassa.bg/)

"А" група ще бъде намалена на 14 отбора от сезон 2013/2014

Изпълкомът на Българския футболен съюз взе решение да намали броя на отборите в родната “А” група. Има няколко условия намаляването да започне още от есента, т.е. от сезон 2012/2013. Това няма как да стане по нормален път и да изпаднат повече отбори, тъй като не е записано в нормативната уредба преди началото на сезона. Затова единственият начин броят на отборите да бъде намален още за следващия сезон е чрез отнемане на лицензи. Лицензионната комисия ще се произнесе утре кои клубове не получават към този момент важния документ. Провинилите се ще имат време да оправят част от дадените им препоръки, но в рамките на не повече от десетина дни. Въпреки условностите Борислав Михайлов намекна, че два клуба няма да получат лиценз и още от есента “А” група ще стартира с 14 отбора. При това положение отборите ще играят по два пъти помежду си в редовен сезон, както е досега, ще имат общо 26 срещи. След това ще има плейоф за титлата от 1-во до 6-о място. В него тимовете отново ще се срещнат два пъти на разменено гостуване (още 10 двубоя) и общо през сезона ще изиграят 36 срещи. БФС копира системата на шампионата в Израел. Отборите от долната половина, от 7-о до 14-о място, ще играят по веднъж след изтеглен жребий. От елита ще изпаднат класиралите се на 13-о и 14-о място. От следващия сезон – 2012/2013, със сигурност изпадат 4 отбора. Тоест, ако отборите останат 16 на брой, от по-следващия сезон ще станат 14. Ако обаче още от есента “А” група започне с 14 тима, след като изпаднат 4 и от единната “Б” група влязат 2, тимовете ще спаднат до 12.
Междувременно старши треньорът на националния отбор на България по футбол Любослав Пенев даде официална пресконференция преди двете контролни срещи с Холандия на 26 май и с Турция три дни по-късно. Селекционерът на представителния ни тим обяви, че в двете проверки най-важна ще бъде играта на отбора, а не резултатът. „Няма мърдане за тези срещи. Отборите са силни и ще накажат всяка наша грешка. Трябва да има ред и дисциплина. Можем да се смеем и закачаме, но когато трябва да работим, ще го правим. Искам да повторим показаното от двубоя с Унгария и дори да бъдем още по-добри. Не трябва да се страхуваме от противника, ние сме отбор, който иска да напада, владее топката и иска да побеждава“, обяви Любослав Пенев. Селекционерът допълни, че Мартин Петров не е затворена страница за националния отбор, но на този етап няма да се възползва от услугите му. Относно ситуацията с Димитър Бербатов специалистът заяви: „Той все още не се чувства готов за националния отбор. Аз прекрасно познавам ситуацията, в която се намира. Пожелавам му успех, нека си намери отбор, защото той е много добър футболист. След това отново ще поговорим, надявам се да е в близко бъдеще. Но трябва да се знае, че в един момент може да се изчерпи търпението ми, аз съм достатъчно търпелив и гъвкав. Докато аз съм треньор, аз определям правилата, нищо повече. Не вкарвам страх или каквото и да било, но това е едно предупреждение.“
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване