05/22/12 17:55
(http://www.klassa.bg/)

Моника Панайотова, депутат от ГЕРБ, член на комисията по външна политика и отбрана и на групата за приятелство България-САЩ: Президентът демонстрира икономизация на външната политика

Визитата на президента Росен Плевнелиев в САЩ безспорно е едно успешно посещение. Могат да се очертаят три ключови акцента от визитата.
Първият е осъществяването на практика на идеята за икономизация на външната политика. Президентът Плевнелиев успя по време на престоя си в САЩ да легитимира „София тех парк“ в Силициевата долина. Там той представи проекта пред най-големите американски IT компании – „Гугъл“, „Хюлет-Пакард“, „Сиско“, имаше и среща с основателя на „Майкрософт“ Бил Гейтс. Всички те бяха впечатлени от концепцията ни за връзка между образованието, науката и бизнеса и желанието ни да създадем благоприятна среда за иновации. Известно е, че този „София тех парк“ се финансира с 50 милиона евро по програма „Конкурентоспособност“ и се очаква първата копка да бъде направена през 2013 г. Президентът Плевнелиев представи този проект и като възможност да се инвестира в България.
Освен с водещите IT лидери държавният глава „преговори“ в САЩ тази идея и с политици, от които зависят много от най-важните решения и за Европа – президента Барак Обама, Хилари Клинтън, Ангела Меркел и др. Важно бе да се запознаят с българските амбиции и възможности в това направление.
Като втори ключов акцент бих очертала това, че президентът Плевнелиев започна да работи по формиране на брандинга на България, т.е. на марката България като привлекателен център за чужди инвестиции.
На трето, но не последно, място трябва да изтъкнем значението на многото двустранни срещи, които държавният глава имаше в САЩ, включително и по време на срещата на върха на НАТО, провела се в Чикаго. Оттам дойде и новината, че страната ни вече е под закрилата на противоракетния щит на НАТО, както и решението алиансът да изтегли силите си от Афганистан до средата на 2013 г., преминавайки от бойни към поддържащи мисии.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване