05/22/12 17:15
(http://www.klassa.bg/)

Плевнелиев: Половин милион долара е българската вноска за Афганистан

500 000 долара на година ще бъде българската вноска за поддържането на мира и стабилността в Афганистан след 2014 г., предаде БГНЕС. Ние няма да изоставим страната след изтеглянето на съюзническите сили, подчерта президентът Росен Плевнелиев след края на срещата на върха на НАТО, като посочи, че сигурността на Афганистан е от стратегическо значение не само за региона, а и за България, за Европа и за света. Годишно афганистанските сили за сигурност ще получават общо 4,1 милиарда долара от 2015 година, от които 2 млрд. се осигуряват от САЩ. Фактът, че Афганистан, който ще получи контрола над сигурността си до средата на 2013 г., също участва със собствена вноска, гарантира ефективното изразходване на средствата.
Франция е извършила “повече, отколкото е била длъжна” в Афганистан според френския президент Франсоа Оланд, цитиран от “Дейли телеграф”. Той напомни, че 83 френски войници са загубили живота си, а много са били ранени, и заяви, че иска да почете куража и саможертвата им. Оланд отхвърли идеята, че Париж ще трябва да плати компенсации за изтеглянето си до края на 2012 г., с година по-рано от предвиденото. “Смятаме нашата мисия за приключена по отношение на участие в бойни действия. След изтеглянето на бойните сили до края на 2012 г. някои военни ще останат на афганистанска територия, за да обучават афганистанската полиция и армия и да помогнат за връщането на екипировката” , каза Оланд. Той добави, че Франция “може да обмисли” принос в средствата, които ще се осигуряват за афганистанските сили за сигурност, като сумата засега не е уточнена. “Поставили сме условие да знаем дали този евентуален принос ще бъде контролиран ефективно”, подчерта Оланд.
Нова Зеландия също обяви, че ще изтегли контингента си от Афганистан с година по-рано от предвиденото, до края на 2013 г., предаде АФП. 140-те войници в провинция Бамиян са свършили “чудесна работа” и провинцията е сред първите, избрани за финансова помощ, заяви новозеландският външен министър Мъри МакКъли.



София очаква Скопие в НАТО след 2014 г.

България очаква Македония да влезе в НАТО през 2014 г., на следващия форум на НАТО, каза българският президент Росен Плевнелиев. Темата за приемането на нови членове не е била във фокуса на срещата в Чикаго, но София приема “всички, които показват с думите си и делата си, че споделят общите европейски ценности и ценностите на НАТО”. Външният министър Николай Младенов потвърди посочената дата, но подчерта, че Атина и Скопие трябва да намерят компромис за името. Той препоръча и ускоряване на реформите и повече внимание към проблемите с междуетническите отношения, правовата система и свободата на словото. Младенов призова разширяването да бъде основна тема на срещата на алианса през 2014 г.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване