05/24/12 21:40
(http://e-vestnik.bg/)

Кое по-напред: Г-8 или 7 по Рихтер?

Г-8 гледа финала на Шампионската лига
Лидерите на страните от Г-8 гледат в Кемп Дейвид финала на Шампионската лига, в който Челси победи Байерн след изпълнения на дузпи. Снимка: Белия дом

Ето – случи се. Тресна ни земетресение. Вярно, не много силно, но достатъчно да ме накара да разбера, че няма да се оправим при по-сериозна опасност.

Държавата каза, че ще помогне и ще отпусне на всеки пострадал помощ от 325 лв., но ако си направи актуално състояние на напуканата къща. Дреболия като сума и, разбира се, неточна. При изготвянето на актуално състояние, а това става много мудно като действие, ти взимат 30 лв. Това означава, че всъщност сумата е 295 лв. Най-вероятно има още условности за намаляването на парите и връщането им при първоначалния собственик.

А всичко вървеше толкова добре. Плевнелиев се срещна с Бил Гейтс (един известен и богат американски филантроп) и си поприказва с него за продължаването на програмата за виртуални библиотеки. Супер – при по-голямо природно бедствие цялото ни културно наследство ще оцелее. Поговори си и с млади българи, работещи в Гугъл и не знам къде още, като им зададе въпрос – дали няма да се върнат в България. А върни се ти при положение, че имаш хубава заплата и гарантирано бъдеще в САЩ (държава, която диктува кризите по света).

И на фона на всичко това – мрачни прогнози за тежко бъдеще и предстоящи земетресения, се състоя една среща в Кемп Дейвид (това е в Америка), за да се определи кой ще ни управлява – „осемте”, „двайсетте” или 7. Това, последното число го добавям аз.

Само с един бегъл поглед по пресата се вижда, че ни предстои нещо тежко, макар че никой не е сигурен дали това може да се предсказва, но въпреки това се чувства.

България е една от най-опасните земетръсни зони. Алпийско Средиземноморският-Трансазиатски сеизмичен пояс минава през нашата страна, според в. „Всеки ден“.

И разбирам още, че това е едната от двете главни зони на Земята, към които са привързани земетръсните огнища. Земетресения със сила 7 по скалата на Рихтер са повече от очаквани в България. Най-мощните трусове на територията на нашата страна са свързани именно с тази степен, припомня вестникът.

На фона на тези предсказания и какво, наистина, ще бъде един мрачен свят в утопичното ни бъдеще лидерите на „Голямото осем” от миналото отлетяха за САЩ.

Там те си говориха за кървавия режим на Башар ал-Асад в Сирия. Взеха отношение по въпроса за Иран и Северна Корея и техните заплахи за целия демократичен свят, включително и гостоприемната и приятелски настроена Америка. Стана дума и за „Арабската пролет“, и сигурността на Афганистан.

Софиянци на улицата след труса
Софиянци в столичния квартал “Лозенец” будуват на улицата след трусовете през нощта. Снимка: Булфото

Поприказваха за тероризма и глобалното затопляне, за сигурността на храните по света, особено в Африка, за правата върху „интелектуалната” собственост в САЩ. И кое по-точно е интелектуално в тази собственост. Дори бяха обсъдени някои някои специални кризи в Европа и просперираща Германия. Като цяло, лидерите на така наречените световни сили поприказваха за това, за което се писа в пресата над сто пъти.

„Един Г-8, който няма да запомним с нищо” пише във в. Монитор, препечатано от CDW.

И след срещата на Г-8 в Кемп Дейвид светът си остава същият. Лидерите на най-развитите страни успяха само да регистрират проблемите, но не и да формулират техните решения, твърди в коментара си Бернд Рийгерт.

Това е може би най-безпроблемната среща, на която едва са се сдържали да не се прозяват. Това според Дмитрий Медведев.

Една архаична ...

Публикувана на 05/24/12 21:40 http://e-vestnik.bg/14751/koe-po-napred-g-8-ili-7-po-rihter/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване