05/27/12 14:26
(http://www.klassa.bg/)

22% от българите в големите градове посещават молове поне веднъж месечно

Над една пета от пълнолетните българи, които живеят в големите градове, посещават молове веднъж месечно – независимо дали за пазаруване, посещения на заведения, кино или просто разходка. Това показват данните от най-новото национално представително проучване на ТНС ББСС по поръчка на вестник „Класа”.
Броят на търговските центрове тип мол у нас продължи да расте постоянно дори след започването на икономическата криза. Понастоящем в София и няколко града тече строежът на още големи търговски центрове. Бумът на отварянето на молове у нас промени не само търговията и навиците за пазаруване, а и начина за прекарване на свободното време на немалка част от българите, живеещи в големите градове.
22% от пълнолетните българи, живеещи в големите градове (областните градове и столицата), прекарват някаква част от свободното си време в моловете поне веднъж месечно. Най-редовните посетители на моловете са 2% - те пазаруват, разглеждат или посещават кино или заведения в моловете няколко пъти седмично, почти всекидневно. Разбираемо, честотата на посещения и пазаруване в моловете е значително по-висока сред жените, българите между 18- и 25-годишна възраст, както и българите с доходи и социален статус над средните за страната.
Въпреки немалкия дял на българите, които посещават молове за пазар или разходка често, данните от изследването отчитат лек спад в дела на българите, които пазаруват от търговски центрове тип мол веднъж месечно или по-често. През 2010 г. една пета от жителите на областните градове и столицата (20%) заявяваха, че купуват стоки от молове веднъж месечно или по-често. Днес този дял е с около 3 процентни пункта по-нисък.
Лекият спад в честотата на пазаруване в моловете не означава, че част от хората са спрели да купуват от моловете и са намерили нови места за покупки. Данните показват, че делът от градското население, което пазарува от този тип търговски центрове дори и рядко, остава без промяна – и през 2010 г., и днес потребителите на моловете са малко под две трети (63%) от жителите на големите градове.
Въпреки ефекта от популяризирането на моловете върху потребителската култура регистрираме ръст на дела на българите, които споделят нагласата, че търговията в моловете е във вреда на малкия бизнес. На това мнение са около 40% от населението – и в големите градове, и на национално равнище. Само преди две години делът на тези по-скоро критични оценки беше значително по-нисък – тогава нагласите бяха по-скоро в насока, че моловете са полезни за икономиката на страната ни.

Изследването е проведено в началото на месец май, национално представително е и обхваща 1000 пълнолетни българи чрез пряко интервю по домовете. Един процент от извадката отговаря на 58 хиляди души, максималното стандартно статистическо отклонение при 50-процентните дялове е ±3%. Методиката е сравнима с всички ежемесечни редовни сондажи на ТНС ББСС в България от 1992 година.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване