05/27/12 16:40
(http://www.klassa.bg/)

В Китай се строят най-много шопинг гиганти

Китай води в класацията по най-много новостроящи се шопинг молове, показва проучване на консултантска компания CBRE. От 10-те града с най-много търговски площи, осем се намират именно в азиатската страна. Дори в някои от по-малко известните китайски градове изграждането на молове се случва с много по-бързи темпове в сравнение с останалите държави. Причината е, че се очаква значително повишаване на търсенето в страната.
По площ на търговските центрове в етап на изграждане Китай държи първите три места, сочат данните на CBRE. Първите три места са за град Тианджин, близо до столицата Пекин, Шенянг и Ченгду. В Тианджин в процес на изграждане са около 16 проекта с обща площ от 2,45 млн. кв. м. Тази шопинг зона е по-голяма от всяка друга по света с изключение на Париж и Москва. В Шенянг се строят 18 мола с обща площ от 2,18 млн. кв. м. В Ченгду се работи по 24 проекта на 1,89 млн. кв. м. Освен това Китай държи и класацията за най-голям мол. New South China Mall е най-големият в света на базата на наем на търговски площи - 659 612 квадратни метра. Построен е през 2005 г. и има обособени седем зони по модели на Амстердам, Париж, Рим, Венеция, Египет, Карибите и Калифорния. Има изградени копия на Триумфалната арка, на Венецианската камбанария „Сан Марко“, канал с гондоли и 553-метрово влакче. Комплексът разполага с място, достатъчно за 2350 магазина, но 99% от площта му остава незаета. Причини за това са неподходящото местоположение и липсата на подходяща инфраструктура, които го правят недостъпен за голяма част от населението.
У нас според данни на GVA Sollers Solutions Варна в момента е лидер на пазара на модерни търговски площи. Там на хиляда души население се падат по 361 кв. м търговски площи.
След завършването на последните проекти София ще стане втора. В Русе, Стара Загора и Пловдив търговските площи на 1000 души са 306 кв. м, 279 кв. м и 199 кв. м.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване