05/27/12 18:23
(http://www.klassa.bg/)

Кабинетът отпуска до 5 млн. лева за щетите в Перник

Готови сме да отпуснем сума до 5 млн. лв. за първоначална работа по три детски градини в Перник и едно училище в Радомир, които са в най-лошо състояние след земетресението. Това съобщи вчера вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков. Той говори малко след като заедно с регионалния министър Лиляна Павлова инспектираха пострадала от силното земетресение на 22 май детска градина в Перник.
Според Дянков кметовете на Перник и Радомир още днес ще могат да започнат работа по обществените поръчки съвместно с МРРБ.
На двучасова среща вчера между премиера Бойко Борисов, вътрешния министър Цветан Цветанов, регионалния министър Лиляна Павлова, министъра по еврофондовете Томислав Дончев и еврокомисар Кристалина Георгиева е решено основен приоритет да бъде възстановяването на обществените сгради. Днес министър Цветанов и Кристалина Георгиева ще посетят пернишките села Дивотино и Мещица, които са сред най-засегнатите от земетресението.
„На срещата при премиера бе решено да се направят пълен анализ и конструктивни оценки на най-засегнатите от труса около 50 сгради. Децата от пострадалите детски градини ще бъдат пренасочени към други детски заведения. От понеделник всички деца ще могат спокойно да ходят на градина, осигурено е всичко необходимо за учебния процес. Само училището в Радомир не е годно за обучение“, каза Лиляна Павлова.
Според Павлова засегнатите сгради са около 15 000, но ще се работи приоритетно по тези, за които има внесени от гражданите молби за обезщетения. Възстановяването на незаконни постройки няма да бъде финансирано, категоричен бе Симеон Дянков.
На свое заседание Изпълнителната комисия на ПП ГЕРБ е решила да дари 300 хиляди лева от партийната субсидия на пострадалите от земетресенията в Перник и областта. Парите ще бъдат преведени по сметката на БЧК, съобщиха вчера от пресцентъра на партията. Ще бъде създаден обществен съвет, за да се реши как ще бъдат управлявани тези средства, каза пред „Фокус“ председателят на БЧК Христо Григоров.
На около 10 млн. лв. възлизат установените досега щети на обществени сгради в община Перник, съобщи вчера кметът Росица Янакиева. Малко по-рано пред БНР тя прогнозира, че щетите от земетресението, което разтърси района със сила от 5,9 по скалата на Рихтер, могат да стигнат и до 20 млн. лева. Тя обаче направи уточнението, че последната дума за това ще имат експертите.
Вчера стана ясно още, че МРРБ изпраща 21 конструктори – инженери, които да подпомогнат дейността на 28-те комисии за оценка на щетите от земетресенията в Пернишко.
„Над 2000 молби са постъпили до момента в общинската администрация за обезщетения за преодоляване на щетите от земетресението. Доставени са 50 палатки и 21 фургона. Общината има още резерв от палатки“, каза Росица Янакиева след молебена за утихване на земетресенията и за спасение на пострадалите от тях, който бе отслужен от Знеполския епископ Йоан
Налага се неотложна ремонтна дейност в 77 обществени сгради, в тежко състояние са още 33 обществени сгради в Пернишко. Три детски градини ще бъдат разрушени, тъй като не подлежат на ремонт. Вече е започнал ремонт в 31 сгради, предимно училища и детски градини, каза още кметът на Перник. От събота вървят и огледите на пострадали от труса частни домове. На разположение на перничани са екипи от психолози.
В Радомир, Мещица и Дивотино все още има хора, настанени във фургони и палатки. От някои от селата дойдоха и първите сигнали за мародерски кражби от домовете.
Вчера бяха регистрирани още три леки труса, само един от които бе на територията на страната.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване