05/27/12 14:27
(http://www.klassa.bg/)

Мениджърите на търговски центрове са оптимисти за бъдещето

Очакванията на мениджърите на големи търговски молове в Европа се обръщат към растеж след осем месеца на спад. Това сочи проучване на Международния съвет на шопинг центровете от април. Общият индекс, който измерва нагласите им за настоящите и бъдещите бизнес условия, достига 57%, което е най-високото ниво от май 2011 г. Най-силен е бил оптимизмът през март миналата година – тогава индексът е достигнал 67%.
Само показателят, следящ настоящата среда, след три месеца на понижение се повишава от 45% на 51% през април.
Въпреки че ръстът на продажбите на търговските центрове продължава да забавя темпото, все пак се наблюдава подобрение спрямо март, отчита още проучването. Данните за заетостта на моловете също отчитат покачване. През април нагласите са „без промяна“ или на 50% при остър спад до 38% през март.
Що се отнася до нагласите на мениджърите за следващите 6 месеца – там оптимизмът е по-отчетлив. Индексът се покачва през април до 63% при 47% през март. Това е най-високото ниво от април 2011 г. Все пак се отчита, че отговорите на специалистите са дадени, преди да излезе статистиката, че Великобритания и Испания са се върнали в примката на рецесията. Все още се чака отговор на въпроса, как ще се отрази нестабилността около бъдещето на Гърция в еврозоната и като цяло икономическото развитие на Стария континент и как това ще засегне покупателната способност и пазаруването на европейците.
Две трети от анкетираните шефове на молове очакват потокът от хора към шопинг центровете или да се подобри, или да остане същият в следващата година, а пък близо 60% се надяват на същите или по-добри продажби. Съществен остава обаче делът на тези, които все още не вярват, че оборотите ще се подобрят – близо 40%.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване