05/27/12 14:37
(http://www.klassa.bg/)

Първият частен космически кораб се скачи с МКС

Астронавтите на борда на Международната космическа станция помогнаха на товарния космически кораб „Драгън“ на частната компания SpaceX да се скачи с орбиталната лаборатория в петък, съобщи Ройтерс. Безпилотната капсула е първият частен космически кораб, който достига МКС.
С помощта на 17,7-метровия роботизиран кран астронавтът Дон Петит хвана и прикачи „Драгън“ към станцията. „Изглежда, хванахме дракон за опашката“, пошегува се астронавтът след успешно приключилата мисия.
Капсулата, построена и управлявана от SpaceX, е първата от двата товарни апарата, които НАСА ще използва, за да изпраща полезни товари до станцията, на стойност 100 млрд. долара, след изваждането от употреба на космическите совалки миналата година. „Драгън“ достави на МКС 544 кг храна, вода, облекла и други необходими на астронавтите продукти. Корабът ще бъде натоварен с 590 кг екипировка, която трябва да върне на Земята. Той ще потегли от МКС на 31 май и се очаква още същия ден да се приводни в Тихия океан край Калифорния.
Конусовидната капсула беше изстреляна от „Кейп Канаверал“ във Флорида с помощта на ракетата носител „Фалкон 9“ на SpaceX на 22 май. След успешно пробно преминаване покрай станцията в четвъртък „Драгън“ използва само една от двете си лазерни системи, за да се доближи до МКС преди скачването. Втората лазерна система не се включи заради технически проблем, но въпреки това мисията премина успешно и сега SpaceX може да започне изпълнението на договора си с НАСА за 1,6 млрд. долара.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване