05/27/12 17:20
(http://www.klassa.bg/)

Човек на Мубарак и ислямист на балотаж за президент в Египет

Кандидатът на „Мюсюлманските братя“ Мохамед Мурси и бившият премиер в правителството на Хосни Мубарак от дните на революцията Ахмед Шафик отиват на втори тур на президентските избори в Египет, предаде Би Би Си. Официалните резултати ще бъдат обявени в Кайро утре, но според предварителните Мурси е получил 25,3%, а Шафик 24,9%. Разликата е някъде около 100 000 гласа. Това са първите свободни президентски избори в страната, но активистите на революцията на площад „Тахрир“ сега трябва да избират между две крайности, отбелязват наблюдатели. И двамата претенденти ще се опитат до втория тур на 16 и 17 юни да убедят избирателите, че няма да отменят постигнатото от привържениците на Арабската пролет. Шафик, който бе и висш генерал от армията на Мубарак, заяви в събота, че няма да съживява стария режим, а Мурси - че няма да налага ислямистките правила в управлението на държавата.
Египтяните още не знаят какви пълномощия ще има новият държавен глава, тъй като новата конституция не е готова.
Класиралият се трети на първия тур Хамдин Сабахи - социалист и последовател на Гамал Абдел Насър, поиска частично ново преброяване на гласовете заради подозрения в измами. Младежи и демократи настояха Шафик да се откаже от надпреварата и да отстъпи мястото на Сабахи. В противен случай те заплашват да бойкотират балотажа.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване