05/28/12 16:05
(http://www.klassa.bg/)

„Британският компромис“ може да скара Камерън и Оланд

Великобритания е готова да изиска големи бюджетни съкращения за общата селскостопанска политика, което ще засегне силно френските фермери, ако новият френски президент Франсоа Оланд поиска преразглеждане на "Британския компромис", възлизащ на 2,7 млрд. паунда (3,4 млрд. евро) годишно, съобщава в. "Гардиън". Дейвид Камерън се очаква да призове наследника на Саркози на президентския пост да се придържа към неформалните сделки с предшественика му - Великобритания да не оказва натиск за реализиране на реформи за Общата селскостопанска политика на ЕС, а в замяна Франция да не изисква преразглеждане на по-малката английска вноска, датираща още от 1984 г.
От кабинета на английския премиер се надяват да няма усложнения при подновяването на сделката, въпреки че Оланд още не е забравил отказа на Камерън за среща по време на предизборната кампания във Франция. Като допълнение към тези неформални споразумения "Гардиън" цитира Андреа Лийдсъм - централна фигура в евроскептичната парламентарна група на "Свежото начало" в Лондон. Тя смята, че общият бюджет на ЕС може да бъде намален с до 15% (около 16,5 млрд. паунда), и подготвя Зелена книга по въпроса. В една от главите на книгата Лийдсъм пояснява, че структурните фондове трябва да бъдат разпределяни в ЕС само сред страни, чийто брутен национален приход е 90% по-малък от средния за ЕС.
Предстои обсъждането на следващата финансова рамка за периода 2014-2021 г., при която Камерън иска да избегне натиска, оказан преди 7 години върху Тони Блеър, когато се наложи да се преразгледа "Британският компромис" и на Великобритания да се връщат 7 млрд. паунда по-малко с оглед голямото присъединяване на 10 нови страни към съюза.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване