05/29/12 18:47
(http://www.klassa.bg/)

Атакуват Кристин Лагард, че не плаща данък общ доход

След като си навлече неприязънта на гърците, като ги подкани да си плащат данъците, генералният директор на МВФ Кристин Лагард се оказа в центъра на полемика относно специфичния й данъчен статут като международен чиновник, предаде “Фигаро”.
Три дни след като шокира политическата класа с изявлението си към гърците Лагард беше подложена на критики от интернет-потребителите. Повечето не одобряват факта, че бившият министър на икономиката, която в момента печели по 380 939 евро годишно, не плаща данък върху доходите си. Обяснението е във Виенската конвенция за дипломатическите отношения от 1961 г. Като международен служител Кристин Лагард се ползва от специфичен фискален статут. Според чл. 34 “Дипломатическият агент се освобождава от всички данъци и такси, лични и имуществени, държавни, областни и общински”. Изключение се прави за косвените данъци, данъците върху недвижими имоти (освен ако не ги притежава за сметка на акредитиралата го държава), данъци върху наследство, частни доходи, произлизащи от приемащата държава, както и капиталовложения от предприятия в приемащата държава. Този статут се прилага както за управляващите международни институции като МААЕ, СЗО, ЮНЕСКО, МБВР и МВФ. Европейските чиновници също се възползват отчасти от тези данъчни облекчения.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване