05/30/12 21:37
(http://e-vestnik.bg/)

Ватиклийкс - хаос и арест във Ватикана

Асошиейтед прес

Папа Бенедикт Шестнайсети. Снимка: официален сайт

Арестът на иконома на папата е първият в резултат на разследването на Ватикана срещу източника на изтеклите документи, но то се превръща в унизителен за Светия престол скандал, разкриващ вътрешни борби, интриги и корупция по най-високите етажи на властта в Римокатолическата църква.

Задържането на иконома Паоло Габриеле, един от малцината членове на папското домакинство, бе завършекът на една от най-тежките седмици в най-новата история на Ватикана и хвърли Светия престол в смут в момент, когато в решителна фаза навлизат неговите усилия да покаже на света, че има сериозно намерение да изпълни международните правила за финансова прозрачност.

Шумотевицата започна с публикуването в края на по-миналата седмица на книга, съдържаща поверителни документи на Ватикана, включително кореспонденция, бележки и паметни записки до папата и личния му секретар. Той достигна своята кулминация миналия четвъртък с безславното отстраняване от длъжност на управителя на банката на Ватикана и завърши в събота с потвърждението, че личният иконом на папа Бенедикт Шестнайсети е предполагаемата къртица, която снабдява с документи италианските журналисти като очевиден опит да се злепостави вторият човек след понтифекса.

“Ако напишеш роман по тази история, няма да му повярваш”, каза Карл Андерсън, член на борда на банката на Ватикана, който допринесе за скандала, като гласува недоверие на управителя Еторе Готи Тедески. “Никой редактор не би допуснал да опишеш това в роман”.

Банката, известна като Институт за религиозните дела, разпространи съобщение, в което Готи Тедески бе заклеймен по съкрушителен начин. В него банката, или съкратено ИРД, обяснява мотивите за отстраняването на Тедески: той редовно пропускал заседания на борда, не си вършел добре работата, не успявал да защити банката, разединявал персонала и демонстрирал “все по-безотговорно лично поведение”.

Бордът го обвинява освен това, че е лично отговорен за изтичането на документи: в съобщението се казва, че Тедески не е успял да даде никакво смислено обяснение защо са изтекли документи, за които се знае, че са били у него. В интервю с Асошиейтед прес по-късно Андерсън заяви, че последното обвинение е отделно от по-големия скандал, известен като “Ватилийкс”, който от месеци тресе Ватикана. Но той подчерта: “Това не е маловажен проблем”.

Готи Тедески не е коментирал публично отстраняването си или причините за него, заявявайки, че изпитва прекалено голямо уважение към папата. Той не беше арестуван, с което избегна съдбата на Габриеле.

Четиридесет и шест годишният баща на три деца е в ареста във Ватикана от миналата сряда, след като следователите откриха документи на Светия престол в апартамента му. Говорителят на Ватикана, преподобният Федерико Ломбарди, заяви, че Габриеле се е срещал с адвокатите си и че разследването се води по правилата на ватиканската правосъдна система.

Габриеле, личният иконом на папата от 2006 г., често бе виждан до Бенедикт Шестнайсети на публични места. Той се возеше на предната седалка на папския автомобил при публичните аудиенции всяка сряда или пазеше понтифекса от дъжда. В личен план той е част от малкото папско домакинство, включващо личните секретари на Светия отец, както и четири монахини, грижещи се за папския апартамент.

Ломбарди каза, че всички служители на Ватикана приемат с тъга задържането на Габриеле. “Всеки във Ватикана го познава, има учудване и болка, както и съчувствие към обичното му семейство”, каза говорителят.

Скандалът “Ватилийкс” постави Ватикана в трудно положение в момент, когато папската държава се опитва да покаже на световната финансова общност, че е обърнала страницата и се е разделила с репутацията си на раздиран от скандали данъчен рай.

Изтеклите в медиите документи на Ватикана през последните месеци подкопаха тези усилия, разкривайки данни за корупция във финансите на папската държава, също както и вътрешните боричкания заради усилията за изпълнение на международните правила за борба ...

Публикувана на 05/30/12 21:37 http://e-vestnik.bg/14774/vatikliyks-haos-i-arest-vav-vatikana/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване