05/30/12 21:36
(http://e-vestnik.bg/)

САЩ - съмнения за гласуването по интернет

Франс прес

Гласуването по интернет продължава да предизвиква съмнения в САЩ, където мнозина експерти се опасяват за сигурността на вота.

На изборите през 2012 г. над двайсет американски щата ще използват електронното гласуване или по факс, главно избирателите, които живеят в чужбина или военните на мисия, отбелязва Фондацията за проверен вот.

Все повече се засилва натискът за увеличаване на възможностите да се гласува по интернет, заяви неотдавна на форум във Вашингтон Мат Мастерсън, заместник-ръководител на изборната администрация в Охайо: “Въпросът, който най-много ми задават, е кога ще може да се гласува онлайн”. “След като правите всичко останало по интернет при пълен комфорт, хората искат и да могат да гласуват”, допълва той.

Гласуването по интернет е възприето в някои страни, като Естония, където 25 процента от наблюдателите гласуваха по интернет на последните парламентарни избори през 2011 г.

Французите в чужбина, които започнаха на 23 май да гласуват по интернет, за да изберат 11 депутати, с някои технически засечки станаха първите избиратели, които участват в цифрово гласуване за национални избори.

В САЩ редица специалисти по въпросите на киберсигурността се безпокоят за възможностите за хакерски атаки или манипулация. “Десетилетия преди да се гласува онлайн”

“Информационни системи като тези на Гугъл, Пентагона или Фейсбук, бяха хакнати”, припомня Дж. Алекс Халдермън от Мичиганския университет, който стана известен в САЩ, след като разкри предизвикателството да се проникне в пробна система за онлайн гласуване в столицата Вашингтон през 2010 г.

“Ще са необходими десетилетия, ако въобще се случи, преди да можем да гласуваме онлайн напълно безопасно”, отбеляза той на същия форум, организиран в университета Джордж Вашингтон.

Според него американските избори ще бъдат много примамлива мишена за хакерите, които искат да дестабилизират политическата система на най-голямата световна сила. “Ако всички гласуват днес онлайн, смятам, че възможността за значителна измама е 100 процента”, уверява той.

Сюзън Джедашицка-Суинат от Фондацията за гласуване в чужбина, работи за улесняване на гласуването за американците в чужбина. Но продължава да бъде много скептична към гласуването в интернет.

“Много е трудно е да се каже”, признава тя. “Преди работех в компютърната сфера. Сега се борех за автоматизирането и за технологиите за рационализиране на процеса на гласуване. Но засега в никакъв случай не мога да подкрепя гласуването по интернет.”

Майкъл Кларксън, специалист по информатика в университета Джордж Вашингтон подчертава, че въвеждането на гласуване изцяло по интернет на националните избори в САЩ остава трудно заради риска от пробиви в системата.

“След 30 години изследвания все още не знаем как системата да покрие цялата страна, но постигаме напредък в тази насока”, изтъква той.

По-голям оптимист е Ричард Судриет, консултант за избори от мозъчен тръст, базиран в Колорадо, който уверява, че повечето от проблемите за гласуването по интернет вече са решени. “През последните десет години интернет фирмите разработиха системи за криптиране, които правят гласуването много по-сигурно. До десет години повечето от развити страни ще организират национални избори онлайн”, казва той.

БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване