05/31/12 21:10
(http://e-vestnik.bg/)

Притисната Ирландия неохотно подкрепя финансовия договор на ЕС

Ройтерс

Стоманеният пилон, символ на нова Ирландия, на ул. “О`Конъл” в Дъблин.Снимка: Стрийтсъфдъблин

След като стойността на къщата й се сринала, а съпругът й загубил работата си, Шейла Маклафлин с радост би гласувала с “не” на референдума в четвъртък за новия финансов договор на ЕС. Така тя ще изрази недоволството си от правителството, което по думите й, я е разочаровало.

Но мрачните предупреждения, че Ирландия може още веднъж да бъде засегната от кризата в еврозоната, ако дръзне да се опълчи на Европа, са я убедили, подобно на десетки хиляди други, да прехапе език и да подкрепи договора за по-строга бюджетна дисциплина.

“Хората са ужасени, просто трябва да гласувате с “да”", казва тя, застанала пред жилището си в покрайнините на Дъблин, което според нея се е обезценило доста, откакто го купила със съпруга си строител през 2004 г. “Сърцето ми казва да гласувам с “не”, но умът ми казва да гласувам с “да”.

Спукването на големия балон на недвижимото имущество през 2007 г. потопи Ирландия в най-дълбоката рецесия в индустриализирания свят и принуди бившия “келтски тигър” да потърси унизително спасение от Европейския съюз и Международния валутен фонд.

На изборите миналия февруари ядосаните гласоподаватели изгониха правителството, което беше на власт по време на тези събития, но четвъртата поредна година на наложени икономии подкопава подкрепата за новия кабинет, чийто рейтинг падна до 27 процента.

Но електоратът, който изненадващо отхвърли два предишни европейски договора на референдумите през 2001 и 2008 г., сега изглежда е решил, че не си струва да се рискува.

Серия от проучвания сочат, че вотът вероятно ще мине със статистическа грешка между 3 и 2, ако се изключат гласоподавателите, които не са взели решение. Социологическата агенция Ар И Ди Си е установила, че има малки мнозинства във всички анкетирани възрастови групи и социални класи.

Предишните два договора бяха одобрени на повторни гласувания, но този път правителството твърди, че няма да има втори шанс. СТРАХ Вместо това то успя да обвърже вота с клауза в договора, според която само онези страни, които го подпишат, ще могат да използват постоянния спасителен фонд на еврозоната - Европейския стабилизационен механизъм, и по този начин предупреди, че ще има неизплатени заплати и празни банкомати, ако договорът бъде отхвърлен.

Настоящата спасителна програма за Ирландия на ЕС и МВФ приключва през 2013 г., след което се предполага, че страната ще започне отново да се финансира сама на пазарите на облигации.

Тъй като обаче дълговата криза в еврозоната далеч не е преодоляна, на Ирландия може да й бъде трудно да взема заеми при поносими лихви, дори ако договорът бъде одобрен, и може да й се наложи да поиска втори спасителен план.

“Кампанията на привържениците на договора върви по-добре не защото се води добре, а заради настроенията в страната, където преобладава страхът да не бъдеш оставен настрана”, каза Оуен О`Мали, преподавател по политика в Университета на град Дъблин. “Ирландците са доволни, че Ирландия не е в новините. Те не искат да са в новините”, каза той.

Тревогите, че Гърция може да се откаже от еврото, ако изборите на 17 юни доведат до правителство, което е против условията за отпускане на спасителни средства от ЕС и МВФ, засилиха тревожния тон.

Макар договорът да се нуждае от одобрението на само 12 от 17-те страни в еврозоната, ако Ирландия - единствената страна, подложила пакта на общонародно гласуване - го отхвърли, това би подкопало стратегията на Европа за преодоляване на кризата

УЖАСНО МЯСТО

В Ашборн, град на 20 км северно от Дъблин, където живеят Маклафлин, има две недовършени, “призрачни” жилищни комплекса и нов четиризвезден хотел, който е бил част от веригата “Мариот”, но е обявил фалит миналата година.

Мнозина тук са огорчени, че действията ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване