06/01/12 21:10
(http://e-vestnik.bg/)

Асад продължава да избива народа си, Путин продължава да блокира международните действия

в. Индипендънт

Мисията на пратеника на ООН в Дамаск завърши с провал, а Асад остава все така предизвикателен

Махмуд Ахмадинеджад и Башар Асад. Снимка: АП/БТА

Кофи Анан отпътува от Дамаск вчера при новини за скорошни безчинства на място и при обвиненията на сирийската опозиция към Русия, че насърчава режима да извършва “дивашки престъпления” над народа си след като Москва изключи варианта да подкрепи нови действия в ООН.

Дори след като наблюдателската мисия на Анан съобщи, че е открила телата на 13 сирийци, които изглежда са били екзекутирани без съд и присъда, руският заместник-външен министър Генадий Гатилов заяви, че всякакви нови мерки в Съвета за сигурност биха били “преждевременни” и попари надеждите, че шокиращата касапница в Хула може да премахне буксуването в Съвета за сигурност.

Все още потресеният от бруталното избиване от сили на режима на над 100 цивилни, включително десетки жени и деца град Хула бе нападнат отново снощи. Според активисти армията се опитва да ликвидира бойците на Свободната сирийска армия.

“Хула отново е подложен на артилерийски обстрел. Това илюстрира отчаяната нужда от масово присъствие на ООН на място с мандат да защити живите, а не просто да брои мъртви деца”, каза Рикен Пател, изпълнителен директор на правозащитната мрежа Авааз. Той посочи, че броят на жертвите все още е неизвестен.

Имаше надежди, че международното възмущение след екзекуциите в града, които ще се обсъдят на извънредно заседание на Съвета на ООН за правата на човека утре, ще отбележат повратен момент за Сирия и ще накарат държащите право на вето нейни съюзници Китай и Русия да втвърдят позицията си срещу Асад.

Усилията в ООН да се реагира на касапницата в Хула обаче остават до голяма степен възпрепятствани. Дипломатически източници казаха, че няма особен смисъл да се опитат сега да прокарат резолюция, държаща отговорно сирийското правителство, защото вероятно ще й се противопоставят Русия и Китай. Очаква се и други страни в Съвета, като Пакистан и Индия, да изразят несъгласие.

Докато бившият генерален секретар на ООН пристигаше в Йордания след двудневното си посещение в Дамаск, където се срещна с президента Башар ал Асад в последен опит да спаси мирния си план в шест точки, заместникът му Жан-Мари Геено информира Съвета за сигурност за разговорите.

Геено заяви, че на срещата на закрити врата той е подчертал необходимостта от политически процес с участието на двете страни, за да се избегне “катастрофална” гражданска война.

Сирийският национален съвет (СНС) и други две опозиционни формации обаче призоваха за международна намеса съгласно Глава 7 на Устава на ООН, който разрешава употребата на военна сила.

“Приканваме Съвета за сигурност на ООН и международната общност да поемат отговорността си и незабавно да се намесят в защита на невинното население и да сложат край на престъпленията на режима чрез решителни и недвусмислени резолюции съгласно Глава 7″, казаха групите в изявление след среща в България.

Един от водещите опозиционни дейци Хаитам ал Малех заяви, че планът на Анан е стигнал до задънена улица. “Трябва да се предприемат мерки в Съвета за сигурност на ООН, а ако това не може да стане, трябва да ни позволят да имаме оръжия за изграждане на армията ни, за да сложим край на този режим със сила”, каза той.

Преди утрешните посещения на президента Владимир Путин в Париж и Берлин говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че какъвто и да било натиск върху него да промени позицията си за Сирия, която в момента изключва всякаква външна военна намеса и всичко от подобен род, “едва ли би бил подходящ”.

Един възможен отговор, който се споменава от някои европейски страни, е увеличаване на броя на наблюдателите на ООН в Сирия с надеждата поне да се ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване