06/01/12 21:25
(http://e-vestnik.bg/)

Испания - лишени от дом се нанасят нелегално в необитаеми сгради

Ройтерс

Спящи на надуваеми дюшеци, само с няколко кутии, в които да сложат вещите си, 32 семейства са се нанесли в празен новопостроен жилище

н блок в Севиля, Южна Испания, за да имат покрив над главите си, след като са били изгонени от собствените си домове. Те ползват една единствена готварска печка и евтин кафяв диван, оставен от строителите.

За останалите, които се изправят пред възможността да останат на улицата, тези семейства живеят в лукс и са организирали 24-часово наблюдение, за да държат настрана други желаещи да се нанесат.

Този начин на заселване е рядко срещан в Испания, но случаите започнаха да зачестяват, защото сривът на имотния пазар през 2008 г. остави хиляди сгради необитаеми и икономическата рецесия доведе до нарастване на нивата на безработица и отнемането на имоти със съдебна заповед.

Орязването на държавните разходи заради опитите на правителството да не позволи на Испания да затъне още повече в дълговата криза в еврозоната още повече влошиха ситуацията за много хора и се появиха нови движения, които протестират или помагат на хората да подобрят живота си.

“Ние не сме против елита. Просто не искаме да живеем на улицата. Имайки предвид, че има толкова много сгради като тази и че толкова много хора се изправят пред това да им отнемат дома, се надяваме да насърчим и други да направят същото”, казва 35-годишната безработна Ирма Бланко, която също е от нелегалните заселници.

Намиращата се съвсем близо до центъра на столицата на област Андалусия сграда, която е завършена преди едва три години, е с двойно остъкляване и нов дървен под, но строителната фирма не е успяла да продаде апартаментите.

Заселването е било организирано от членове на движението М-15, което е видяло възможност все по-големият брой останали без дом хора да бъдат настанени в останалите празни един милион сгради. Това протестно движение, известно още като “Възмутените” (Indignados) беше създадено на 15 май 2011 г., когато стотици хиляди хора окупираха централните площади в цялата страна с искане за промяна.

Протестите им замряха напълно, но активистите на М-15 създадоха квартални съвети из цяла Испания, които помагат за най-различни каузи, включително възпрепятстване на изпълняването на съдебни заповеди за изгонване от домовете им на неплатежоспособни длъжници с ипотеки.

“Винаги съм се борил за правото на дом, което смятам, че е основно право”, каза 57-годишният Антонио Буенавида, активист на М-15, който помогнал за нелегалното заселване.

СИМПАТИЯ

Веднага щом изоставените строителни материали са премахнати от коридорите, всички семейства се нанесли един вторник в 7,00 ч. сутринта и три дни седяли на тъмно, със спуснати щори, опасявайки се, че ще бъдат изгонени. Когато видяли, че никой няма да дойде, те отворили прозорците и разпънали чаршафи на терасите, на които били изписани лозунги като “Жилищна справедливост”.

В Андалусия е съсредоточена една четвърт от 5,6-те милиона безработни в Испания. Освен с маслиновите си горички, плажовете и борбите с бикове, регионът е известен и със своята бедност. Изглежда семействата са предизвикали някаква симпатия сред местното население. Говорителка на кметството в Севиля каза, че хората няма да бъдат изгонени, освен ако собственикът на сградата, “Маеспа”, не подаде оплакване. Ройтерс не успя да се свърже с фирмата.

А обитателите казват, че полицията им е помогнала за защитата им от евентуални други нелегални заселници. Спестовната каса “Иберкаха”, която е финансирала строителството, каза, че също не смята да предприема никакви действия. “Сградата е собственост на “Маеспа”. Те решават какво да правят с нелегалните обитатели”, каза говорителка на “Иберкаха”.

Тя каза, че от “Маеспа” са спрели да изплащат задълженията си по кредита за проекта, но от “Иберкаха” не са предприели правни действия срещу тях. Испанските банки се превърнаха в един от най-големите проблеми за икономиката, защото са обременени ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване