06/03/12 17:29
(http://www.klassa.bg/)

Египтяните са недоволни от доживотната присъда на Мубарак

Хиляди протестиращи излязоха по улиците на Египет, след като бившият президент Хосни Мубарак и бившият му вътрешен министър Хаби ал Адли получиха доживотни присъди за смъртта на над 800 протестиращи през 2011 г., предаде “Франс 24”. Шест полицейски началници обаче бяха оправдани. Прокуратурата беше поискала смъртна присъда за сваления 84-годишен автократ. Защитата възнамерява да обжалва, а адвокатите на жертвите се опасяват, че той може да бъде признат за невинен при обжалването.
Протестиращите се събраха в Кайро, Александрия и други градове, скандирайки лозунги срещу военния съвет, който пое властта след Мубарак. На площад “Тахрир”, център на протестите срещу предишния режим, те обещаха, че ще получат “правосъдие за своите мъченици”, или “ще умрат като тях”. Кандидатът за президент на “Мюсюлманските братя“ Мохамед Мурси заяви, че революцията трябва да продължи и призова хората да останат на площадите. Най-малко 39 души са пострадали при протестите. Два от офисите на президентския кандидат Ахмад Шафик, последния премиер на Мубарак, бяха нападнати вчера.
Според “Амнести интернешънъл” присъдата на Мубарак е “стъпка напред”, но оправдаването на ръководителите на силите за сигурност означава, че правосъдието не е раздадено “изцяло”.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване