06/03/12 16:23
(http://www.klassa.bg/)

Откриват Божествената частица до края на годината

До края на годината ще знаем дали съществува Хигс бозонът – елементарната частица, на която се дължи наличието на маса във Вселената, убеден е Ролф-Дитер Хойер, директорът на ЦЕРН, където се намира Големият адронен колайдер, съобщи „Дейли телеграф“.
Хигс бозонът, получил наименованието Божествената частица заради централната роля в теорията, обясняваща съвременната физика, все още не е открит и учените от десетилетия се опитват да докажат, че той съществува. Физиците се надяват, че високоенергийните сблъсъци на елементарни частици в 27-километровия подземен тунел в ЦЕРН ще им позволят да създадат условията, при които може да се засече неуловимият засега Хигс бозон.
Д-р Хойер обясни, че Големият адронен колайдер ще бъде затворен в края на 2012 г. за две години, за да бъдат извършени подобрения, които ще увеличат мощността му, но физиците се надяват дотогава да открият Божествената частица, което е една от основните цели на ускорителя. Освен това Големият адронен колайдер за първи път ще стане достъпен за широката публика и хората ще могат да се разходят в подземния тунел под френско-швейцарската граница.
“Ако Големият адронен колайдер продължи да работи, ще имаме достатъчно високоенергийни сблъсъци, за да получим необходимите сигнали за идентифицирането на Хигс бозона. До края на годината ще знаем дали частицата съществува или не. Това, че след 50 години ще можем да опишем видимата Вселена, ще е огромно откритие“, каза д-р Хойер.
ЦЕРН ще обяви, че Хигс бозонът съществува, едва когато разполага с доказателства, че шансът откритието да се окаже фалшива тревога е 1 на 3 000 000. Освен това, след като се установи, че Божествената частица съществува, ще са необходими още изследвания, за да се докажат нейните свойства и произходът на Вселената. Хигс бозонът е много важен и за изследванията на тъмната енергия и тъмната материя, които представляват 95% от Вселената.
Издирването на Божествената частица предизвика страхове, че Големият адронен колайдер може да създаде масивна черна дупка, която да погълне Земята. Д-р Хойер призна, че в колайдера могат да се образуват „микро черни дупки“, но подчерта, че те не представляват опасност, тъй като се разпадат почти незабавно.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване