06/03/12 18:05
(http://www.klassa.bg/)

Павлова иска застраховката на сградите да стане задължителна

Всички сгради трябва да имат задължителна застраховка, каза строителният министър Лиляна Павлова пред Дарик радио. По думите й темата ще бъде обсъдена на заседание на Министерския съвет тази седмица. Издаването на технически паспорти на сградите също е задължително. Така ще се знае, в какво състояние са конструктивните елементи на сградата. Тези два документа трябва да притежава всеки собственик на недвижим имот, независимо дали е къща или блок. Според действащата нормативна база застраховките са задължителни за сгради, които са държавна и общинска собственост.
Закъснели сме със законодателните промени при застраховането на сгради, призна и Цецка Цачева, председател на парламента, край Казанлък.
Ако само един от собствениците в една сграда не даде съгласие за съставянето на техническия й паспорт, той може да бъде изгонен, съобщи още регионалният министър Лиляна Павлова. Очаква се обследването на една сграда да продължава най-много около месец. В България частната собственост при тях е почти 98%. „Това го няма никъде в такъв размер“, обясни Павлова. Тя допълни, че трябва да знаем какво се случва с покрива, с общите части.
Около 43 обществени сгради в община Перник са поискали финансиране за ремонт, а в община Радомир те са 13 след земетресенията в края на миналия месец.
"Между 100 или 200 млн. евро по Оперативна програма „Околна среда“ могат да се преразпределят в една отделна ос, която да се занимава с действия по превенция на риска”, заяви още строителният министър. Тя обясни, че са водени разговори с премиера и с еврокомисаря Кристалина Георгиева, че ако България преценява за съществуваща вероятност част от средствата по някои от оперативните програми да не бъдат усвоени, да се преразпределят. Парите ще бъдат предназначени за укрепване на виадуктите по магистралите и мостовете, които са в най-тежко състояние след обилните валежи и земетресенията. Планира се да бъде проведена процедура по договаряне по Закона за обществените поръчки без обявление на обществена поръчка. В нея трябва да се включат максимален брой големи български и чуждестранни фирми, от които да бъдат избрани изпълнители на укрепителните дейности за трите съоръжения в най-тежко състояние на магистралите „Хемус“ и „Тракия“. „Нашата цел е да поканим 20 фирми, да им предоставим всичката тази експертиза, която имаме, да дадат своята оферта, да проведем преговори абсолютно прозрачно и да изберем изпълнителите“, заяви Павлова. По думите й 10 фирми вече са заявили интерес към участие в процедурата.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване