06/04/12 19:36
(http://www.klassa.bg/)

Ейро обеща да се бори с антисемитизма и расизма

Френският премиер Жан-Марк Ейро осъди нападението срещу трима еврейски ученици край Лион, като определи деянието като “много тежко”, предаде АФП.
Младежите бяха приети в болница за кратко. Те са били нападнати близо до еврейско училище край Лион от трима души, към които скоро са се присъединили още 7. Първо учениците са били подложени на обиди, след което са последвали удари с чукове и железни пръти. Една от жертвите е получила открита рана на черепа.
Ейро изрази солидарността си с пострадалите и подчерта, че за него инцидентът доказва, че “трябва да се води постоянна борба срещу всички форми на антисемитизъм и расизъм”. За целта трябва да се прибягва не само до сила, а и до просветни мерки.
Полицията е мобилизирана, за да намери извършителите, които бяха разпознати от пострадалите.
“Обстановката става непоносима, а подобни нападения се случват всяка седмица и са на път да станат банални“, смята Ришар Вертеншлаг, главен равин на синагогата в Лион. Само за месец след случая “Мера” имаше 140 антисемитски атаки, което се равнява на една трета от всички нападения, извършени през цялата 2011 г. Изглежда, Мера е станал модел, пример за подражание, смятат еврейски представители.
Мохамед Мера извърши нападения в Монтобан и Тулуза, при които отне живота на 7 души, включително един учител и три еврейски деца. Той беше убит от полицията на 22 март в Тулуза.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване