06/05/12 16:09
(http://www.klassa.bg/)

87 % от българските ученици са употребявали алкохол, а 39 % пушили цигари

87% от българските ученици в средното училище са употребявали алкохол поне веднъж в живота си, а 39% са пушили тютюневи изделия. Данните от сравнително проучване на Европейски училищен изследователски проект за алкохол и други наркотици ESPAD за 2011 година сред 16-годишните представи във вторник ръководителят на проекта Анина Чилева. Изследването е извършено в 36 европейски държави, като в него анонимно са участвали 105 000 ученици.
България попада в средата на таблицата на ESPAD по степен на интоксикация с алкохол. Над 40% от анкетираните дали положителен отговор на запитването дали са употребили 5 или повече питиета през последните 30 дни. Предпочитаната напитка сред младежите ни е бирата. В сравнение с връстниците си в другите европейски държави, нашите деца консумират алкохол по-рядко, но в по-големи количества, сочат още данните. 64% от учениците в европейските страни са пробвали и алкохолни напитки. По употреба на алкохол нашите младежи са в средата на класацията.
Силно разпространено сред подрастващите в средните училища у нас е и тютюнопушенето. Според доклада на ESPAD страната ни е на 4-то място сред обхванатите в проучването държави. 39% от включените в изследването ученици декларирали, че са пушили. Момичетата пък пушели повече от момчетата. В другите европейски държави половината от тийнейджърите пробвали цигари поне веднъж в живота си. Най-много кадят учениците в Чехия, Латвия, Литва и Словакия, а най-малко в Норвегия, Исландия и Албания.
По употребата на незаконни наркотични вещества учениците ни са в първата десетка. 24 % от тях поне веднъж са употребявали марихуана или хашиш, 7 % амфетамини, а около 4 % екстази. Според проучването транквилантите не са сред предпочитаните от българските ученици упойващи вещества. Ниска е и употребата на инхаланти.
Наблюдава се леко увеличаване на броя на учениците, пробвали наркотици, докато в Европа тенденцията показва обратното. Според директора на Националния център по наркомании Момчил Василев най-големият проблем в момента в България сред учениците е алкохолът.
Една от основните причини за пристрастяването към опасните навици според експерта е проблеми с ценностната система на младите хора, комуникациите между младото поколение и социалните системи и не на последно място примерът на родителите. И проблемът не бил само български.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване