06/05/12 14:52
(http://www.klassa.bg/)

Висшата лига на Англия оглавява всички класации на финалите в Полша и Украйна

Остават само два дни до началото на Европейското първенство по футбол в Полша и Украйна, а показателите на окончателните групи на отборите вадят на показ все по-интересни факти за футболистите, които ще участват на предстоящите финали.
Най-силно впечатление прави присъствието на футболисти, играещи в английската Висша лига. Бройката е наистина впечатляваща – 78 от 368 футболисти, които са картотекирани от 16 отбора за европейските финали, играят в английските първенства. Това е над 20% от участниците на турнира, или по-просто казано, почти една четвърт от всички футболисти. Освен това тази цифра е близо два пъти повече от броя на представителите на германската Бундеслига, която ще излъчи 49 футболисти. Испания и Италия дават по 32 имена. Повечето от момчетата от английски клубове, които отиват на континенталните финали, играят във Висшата лига, но и второто ниво, Чемпиъншип, също е добре представено.
Интересен факт е също и този, че националният отбор на Англия е единственият представителен тим, който няма футболисти, който да играе зад граница. Русия и домакините от Украйна са с по 19 футболисти, играещи в родните първенства. Световният и европейски шампион Испания също излъчи 19 футболисти от Примера. Европейските финали в Полша и Украйна ще дадат шанс и на футболисти от по-долните дивизии на различните страни. И тук Англия дава най-много имена. Второто футболно ниво в страната – Чемпиъншип, дава най-много футболисти от всички европейски „Б“ групи – цели шестима. Отборите на „Хъл Сити“, „Милуол“ и „Лестър“ участват с по един от Ирландия – Пол МакШейн, Дейвид Форд и Шон Сейнт Леджър, „Лестър“ ще стиска палци и за датчанина Каспер Шмайхел. Освен сина на Петер Шмайхел от Чемпиъншип излизат още двама вратари за европейското – Робърт Грийн от „Уест Хам“ и Джак Бътланд от „Бирмингам“. Други интересни имена на футболисти, които се състезават в отбори от вторите ешелони на различните страни, са тези на италианеца Анджело Огбона от „Торино“, поляка Матушчук от „Фортуна“ (Дюселдорф), хърватите Гордън Шилденфелд от „Айнтрахт“ (Франкфурт) и Даниел Субашич от „Монако“, както и гръка Йоргос Цавелас, също от „Монако“.
Що се отнася до клубните отбори, финалистът от последното издание на Шампионската лига през изминалия сезон - „Байерн“ (Мюнхен), има най-много представители на турнира – 12. Осем от тях са в лагера на Германия под ръководството на Йоаким Льов. „Реал“ (Мадрид) е с 11 футболисти на форума, а с по деветима са новият европейски крал „Челси“, „Шахтьор“ (Донецк) и „Динамо“ (Киев). „Арсенал“ пък е отборът с най-колоритно участие на надпреварата – в него са футболисти от седем националности: германецът Пер Мертезакер, датчанинът Никлас Бендтнер, французинът Лоран Косиелни, холандецът Робин ван Перси, англичаните Тио Уолкот и Окслейд Чембърлейн, полякът Войчеш Счесни и чехът Томаш Росицки.
Финалите в Полша и Украйна ще бъдат място за изява и на един футболист без отбор. Това е ирландецът Пол Грийн, който беше повикан в последния момент. В края на сезона договорът му с „Дарби“ (Каунти) беше прекратен и сега той е свободен агент.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване