06/05/12 16:12
(http://www.klassa.bg/)

Десислава Атанасова: Който иска да избира екип, да се осигурява допълнително

Възнамерявам да предложа тези, които искат да бъдат лекувани от конкретен лекар или екип, да се осигуряват допълнително и в частен здравен фонд, който да се разплаща вместо тях за тази услуга. Това заяви в интервю за БТА във вторник министърът на здравеопазването Десислава Атанасова. Според нея не е редно в лечебните заведения да се заплаща за избор на екип или на лекар в лечебните заведения. "Подкрепям изцяло мнението на националния омбудсман Константин Пенчев, който обяви избора на екип за незаконен, и се надявам, че ВАС ще се произнесе по този въпрос съвсем скоро", заявява още министър Атанасова.
"Не е оправдано това, което се случва сега - здравноосигурен гражданин да заплаща допълнително избор на екип в болница, за да получи правото да бъде лекуван от желан от него лекар, а не от лекар, който самият той не познава. Може би първоначално ще пристъпим към отпадане на избора на екип за родилки и деца, а на по-късен етап и за всички пациенти", посочва тя.
Относно предстоящите промени в Зaкона за здравното осигуряване Десислава Атанасова обясни, че правителството вече е приело предложенията, които засягат промяна на механизма, по който се формира потребителската такса за пациенти. Предстои приемането в Народното събрание на предложението тази такса да не бъде повече обвързана с размера на минималната работна заплата за страната. Тази промяна в закона закъсня заради пропуск на предишното ръководство на здравното министерство и се превърна в проблем с увеличаването на минималната работна заплата на 1 май. Според здравния министър с измененията се дава възможност да се запази досегашният размер на потребителската такса за преглед при личните лекари и при стоматолозите от 2,70 лв., както и цената за eдин ден престой в болница - 5,40 лв. Това ще става с постановление на правителството.
С други изменения и допълнения в закона се предлага промяна в статута на дружествата за доброволно здравно осигуряване, като се предвижда дейността по доброволно здравно осигуряване да се извършва от застрахователи, имащи право да извършват дейност по застраховка "Заболяване" или застраховка "Злополука" и "Заболяване". По този начин българското законодателство се синхронизира с европейските директиви.
Предлагат се промени и по отношение на дейността на НЗОК, като се дава възможност договарянето на отстъпки на лекарствени продукти, заплащани от НЗОК, да се извършва от стойността на опаковка, изчислена на база референтна стойност. По този начин ще се спестят публични средства и ще се намали тежестта за доплащане на здравноосигурените лица, обясни министър Атанасова.
Заради големия брой българи, които не се осигуряват здравно, се готвят и други промени, с които да се повиши събираемостта на здравните вноски у нас. Според промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, приети на първо четене в здравната комисия на парламента преди няколко дни, продажбата на кола и имот ще бъде възможна само ако собственикът докаже с удостоверение от НАП, че не дължи здравни вноски.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване