06/05/12 16:17
(http://www.klassa.bg/)

Диана Ковачева предлага да се намали мандатът на ВСС

В бъдеще може да се помисли за още реформи в съдебната система, като намаляване мандата на ВСС и вътрешна ротация на магистратите. Това заяви правосъдният министър Диана Ковачева пред БНТ. Препоръките в докладите на ЕК за реформа на съдебната система, включваща и ВСС, се отнасят в голяма степен до въвеждането на прозрачен, предсказуем, състезателен начин, по който да се назначават добри специалисти, хора с почтеност в съдебната система, каза Ковачева.
„В своите доклади ЕК не е препоръчала пряк избор на членовете на ВСС. Тази тема се появи през март, когато обсъждахме с ЕК начина, по който да се направят промените за избора на следващия ВСС. Смятам, че сме на едно мнение с ЕК. Преките избори на членовете на ВСС не се ограничават само с прякото гласуване, а включват и процедура по пряко номиниране, която предвиждаме в закона. Даваме възможност на всеки магистрат да номинира свой фаворит. Това в никакъв случай не е ограничен и предрешен избор. Реформата, която предлагаме, се надявам да бъде добре оценена от ЕК", подчерта Ковачева.
Правосъдният министър заяви, че още е рано за избор на главен прокурор и сега по-важни са промените в Закона за съдебната власт.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване