06/05/12 14:40
(http://www.klassa.bg/)

Доказаха връзката между гениалността и лудостта

Връзка между креативната гениалност и лудостта наистина съществува – и шизофренията, и биполярното разстройство са често срещани заболявания при креативните и интелигентните хора, доказаха учени, цитирани от „Дейли мейл“.
Кей Джеймисън от Медицинския университет „Джон Хопкинс“ в Балтимор, която също страда от биполярно разстройство, дава за пример тестове за интелигентност, проведени сред 16-годишни шведски ученици, които показват, че подобни заболявания се срещат най-често сред най-интелигентните деца.
Тя и колегите й обсъдиха повече от 20 научни изследвания по време на Световния научен фестивал в Ню Йорк миналата седмица, които също доказват връзката между високия интелект и психическите заболявания. Много известни личности са пример за подобна връзка – художникът Ван Гог и писателят Джак Керуак са смятани за гении, но в същото време са известни със саморазрушителното си поведение.
„Тестовете доказват, че хората, които показват висок интелект на 16-годишна възраст, са изложени на четири пъти по-висок риск от биполярно разстройство“, посочва Джеймисън. Тя е посветила живота си на изследванията и научните трудове за биполярното разстройство, след като е диагностицирана с това заболяване преди години. Биполярното разстройство е психично заболяване, което се характеризира най-вече с промяна в настроенията. При него епизоди на депресия и меланхолия са последвани от периоди на еуфория.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване