06/05/12 16:15
(http://www.klassa.bg/)

Звено към МВР ще разследва измамите с европари от юли

От 1 юли административните разследвания за злоупотреби с еврофондовете ще могат да се провеждат самостоятелно от звеното към МВР - АФКОС (Дирекция за координация на борбата с правонарушенията, засягащи финансовите интереси на Европейския съюз). Това съобщи вътрешният министър Цветан Цветанов, който присъства на встъпителна пресконференция по проект на дирекцията.
Цветанов поясни, че за първи път българско звено ще може да прави административни разследвания за измамите с европари и това става факт със законодателна промяна, която е приета в парламента с поправка в Закона за МВР.
„Досега участвахме съвместно с ОЛАФ, но нямахме възможност да правим административни разследвания поради законови ограничения и липса на подкрепа от ОЛАФ. Тя вече е факт. Досега трябваше да изчакваме това, което може да ни даде като информация ОЛАФ. Структурите на МВР, заедно с колегите от АФКОС, вече могат да извършват тези разследвания, а това означава доверие към структурите, които ще се занимават с това”, обясни Цветанов.
Шефката на дирекцията Соня Клисарска обясни, че в момента в звеното работят 25 експерти.
90% от случаите, по които работи АФКОС, са обществени поръчки. Над 3,5 млрд. лв. годишно се харчат за обществени поръчки.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване