06/05/12 14:49
(http://www.klassa.bg/)

Любка Биаджони дирижира кантатата „Александър Невски“

За първи път в България жена застава на диригентския пулт в изпълнение на едно от най-грандиозните и величествени класически произведения – кантатата „Александър Невски” на Сергей Прокофиев. На 14 юни в зала „България“ постоянният диригент на Софийската филхармония Любка Биаджони кани почитателите на класическата музика да преживеят два часа с невероятната музика на Прокофиев, Дебюси и Александър Текелиев. Концертът е от три части, като първата е посветена на 70-годишнината на големия български композитор Александър Текелиев. Специално написаната от него вокална пиеса „Сърце на птица” ще има своята световна премиера на 14 юни в зала „България“. Пиесата е по любовната лирика на друг наш известен диригент – Филип Павлов. Солист е сопраното Веселина Василева.
Второто парче от концерта е предизвикателната пиеса „Морето” от Клод Дебюси. Диригентът Любка Биаджони го избира като контрапункт на следващата пиеса – „Александър Невски”, и коментира: „Дебюси не рисува морето за публиката, а дава възможност на всеки човек да почувства настроенията, които той чрез музиката ни подсказва”.Кантатата „Александър Невски” е считана за едно от безсмъртните произведения на великия руски композитор Сергей Прокофиев. За него Любка Биаджони споделя: „Александър Невски” е като голяма планина пред мен. Познавам пиесата от 30 г. и сега се радвам, че ще я изпълня за първи път с моите ансамбли тук в София. От музиката към филма „Александър Невски” на Айзенщайн, която стои в основата на тази кантата, Прокофиев използва най-важните музикални теми: темата за самия Александър Невски, темата за войната, темата за радостта от победата над германците. Айзенщайн прави този филм през 1938 г., за да даде кураж на хората да се борят срещу фашизма. С тази пиеса днес аз също се опитвам да вдъхна на хората надежда, защото често усещаме големи тревоги и безпокойство и е много трудно за всички. Музиката на Прокофиев ни подсказва,че човек трябва да се бори и да вярва. Защото само ако следваме идеалите и принципите си, ще имаме един достоен живот”.
Солист на кантатата е мецосопраното Елена Чавдарова – Иса. Концертът е в изпълнение на оркестъра на Софийската филхармония и национален филхармоничен хор „Светослав Обретенов”.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване