06/05/12 14:43
(http://www.klassa.bg/)

По-големите пространства между буквите помагат при дислексия

Европейски изследователи са открили, че материалите с по-широки разстояния между буквите помагат на децата с дислексия да четат по-добре и по-бързо, предаде Ей Би Си.
При проучване на група от 94 деца с дислексия, на възраст от 8 до 14 години, по-широките разстояния между буквите удвоявали точността, а скоростта на четене нараствала с над 20%. Изследователите, водени от Марко Зорзи от Факултета по психология на Университета в Падуа, Италия, заключили че децата с дислексия са по-засегнати от нормалните читатели от феномена, известен като “натрупване” на буквите. Те са показали на децата текст от 24 кратки изречения. Две седмици по-късно, след като са го били забравили, текстът им е бил показан отново, но отстоянието между буквите е било увеличено с 2,5 пункта, с пропорционално увеличение на разстоянието между редовете. Скоростта на четене е нараснала, а най-голяма полза са имали децата с най-големи проблеми да разпознават буквите. Децата без проблеми в четенето не са показали увеличение на скоростта на четене между двата текста.
Дислексията се свързва с проблеми в частта от мозъка, която отговаря за разбирането на езика, и може да бъде наследствена, като засяга около 10% от хората. Допълнителното обучение и фокусирането върху четенето са най-често препоръчваните лечения.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване