06/05/12 16:23
(http://www.klassa.bg/)

Със сълзотворен газ отблъснаха в Киев защитници на украинския език

Сътрудници от спецотряда „Беркут“ на украинската милиция използваха сълзотворен газ, за да разпръснат участници в протест срещу законопроекта за езиците, гласуван на първо четене в Радата във вторник. Демонстрантите бяха спрени от баретите да не нахлуят в сградата на парламента. Според агенция УНИАН те са хвърляли срещу представителите на реда яйца, бутилки и други предмети. Съобщава се за няколко пострадали. На същото място се проведе и друг митинг – на защитниците на закона, като двете групи бяха разделени с кордони милиционери.
Лидерът на обединената опозиция Арсений Яценюк обяви, че протестът ще бъде безсрочен и ще продължи и по време на европейското първенство по футбол, което започва на 8 юни.
Законопроектът „За принципите на държавната езикова политика“ бе подготвен от депутати от управляващата „Партия на регионите“. Ако той бъде приет, статутът на руския език ще се повиши до ниво регионален в 13 от 27 административно-териториални единици в Украйна, където този език се явява роден за най-малко 10% от населението.
Текстът трябваше да бъде гледан на първо четене още на 24 май. Но тогава заседанието на Радата бе прекратено след избухнал в парламентарната зала истински бой, при който пострадаха няколко души.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване