06/06/12 19:18
(http://www.klassa.bg/)

Бивши военни поделения в Софийско може да станат затвори

Сгради на бивши военни поделения може да бъдат ползвани за изграждане на нови затвори. Такава идея се обсъжда между представители на Министерството на отбраната и Министерството на правосъдието, става ясно от доклад на парламентарната комисия по правата на човека.
Според главен комисар Митко Димитров – шеф на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ към правосъдното ведомство, в момента се прави обследване на два военни обекта – около село Яна и в софийския квартал Суходол. Възможно е един от тях или и двата да бъдат трансформирани в затвори. По думите на Димитров оглед е правен и на други изоставени казарми, но на повечето места сградният фонд не отговарял на изискванията за местата за излежаване на присъди.
Казусът с липсата на достатъчно затвори е особено актуален заради заплахата от международни санкции за България, тъй като държавата не осигурява елементарни условия за живот на осъдените. Голям проблем се оказва спазването на изискванията от поне 4 кв. м жилищна площ за всеки задържан, както и на елементарните хигиенни норми.
От друга страна, Българската армия не може да се освободи от десетки излишни военни обекти. Това бе признато отново в сряда от министъра на отбраната Аню Ангелов, когато той представи пред парламента доклад за състоянието на въоръжените сили за 2011 г.
Друга обсъждана идея е да се изградят частни затвори или такива на основата на публично-частното партньорство.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване