06/06/12 18:57
(http://www.klassa.bg/)

Връчени са 5 сертификата за инвестиции клас "А" за над 225 млн. евро

От началото на тази година до сега са връчени пет сертификата за инвестиции клас "А" с обща стойност на инвестициите над 225 млн. евро при три сертификата за миналата година, съобщи министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев. Той връчи такъв сертификат на швейцарската фирма "Райхле и Де-Масари", която ще инвестира 9,7 млн. лева в нов завод за производство и асемблиране на фиброоптични компоненти в София. Очаква се предприятието да започне работа през октомври и в него към края на годината да бъдат разкрити около 100 нови работни места, а тенденцията е те да достигнат 250, каза министърът. Той отбеляза, че тази инвестиция е в производство в сектор с висока добавена стойност, а продукцията на предприятието ще се продава по света, което по думите му е признание за потенциала на нацията ни и за конкурентните предимства, които страната ни може да предложи.
Швейцария е перспективен инвеститор и икономически партньор на България, подчерта министърът. За последните 16 години преките чуждестранни инвестиции от Швейцария у нас възлизат на близо 1 млрд. евро. Стокообменът между двете държави бележи ръст от 19 на сто през 2011 г., като ръстът на износа - 25 на сто, превишава този на вноса, който е 16 на сто. Посланикът на Швейцария Регина Ешер, която присъства на церемонията, каза на български, че инвестициите от частни фирми са важен елемент от връзките между Швейцария и България. Специално тази инвестиция се прави в сектор с големи възможности и много технологии. Мисля, че с тази инвестиция швейцарските качества точност и ефикасност могат да помогнат много, допълни дипломатът.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване