06/06/12 18:46
(http://www.klassa.bg/)

Германия и ЕС обсъждат как да помогнат на Испания

Представители на Германия и Европейския съюз по спешност са обсъждали вариантите за подпомагане на закъсалите испански банки, предаде Ройтерс. Четвъртата по големина икономика в еврозоната обяви във вторник, че губи достъп до пазарите и най-вероятно ще се обърне с молба за подкрепа към европейските си партньори. Според икономическия министър Луис де Гиндос Мадрид ще вземе решение за това „в идните 15 дни". Оценките сочат, че испанските трезори се нуждаят от между 40 и 90 млрд. евро, като най-вероятната сума е 80 млрд. След като приключиха срещите на Гиндос в Брюксел в сряда, той посочи, че няма непосредствен план за помощ. Испания ще изчака резултатите от доклада на МВФ, както и независимия одит на банковия сектор, които трябва да излязат този месец преди да вземе крайните решения.
Но според източници, близки до преговорите в Берлин и Брюксел, интензивното планиране при извънредни ситуации е вече в ход за помощта на ЕС в Испания. Адвокати дори са разгледали и подробностите в най-дребния шрифт на европейските договори, за да се види как Мадрид може да получи пари от еврозоната, без да се налага пълна икономическа програма. Според източници от Берлин постоянният спасителен фонд ESM, в който има 500 млрд. евро и трябва да започне да действа от следващия месец, може директно да отпусне средства на испанския фонд за подпомагане на банките FROB. Европейските юристи обаче се съмняват дали това е законно.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване