06/06/12 21:05
(http://e-vestnik.bg/)

Изборно-политическо риалити в Сърбия

в. Данас

Кой казва, кой лъже, че Сърбия е малка, се казва в забранявана на времето песен. Когато човек си помисли малко по-добре, независимо, че тези думи могат да предизвикат неконтролирана национална гордост, същите разкриват и някои истини.

Обективно гледано Сърбия е малка балканска държава.  Сръбският народ дълго време е бил под турска окупация и не е имал институции на европейска държава и е придобил лоши ориенталски навици, в смисъла на това че цари манталитет на малкия град, на примирение със съдбата, на некултурно поведение и държане.

От друга страна, в сърбите има и усещане за много ценности, което им позволява  без комплекси да излизат на терена, на който играят големите нации и държави.  Така Сърбия имаше смелост да руши империи като турската и австроунгарската, да се противопостави на неприкосновени световни тирани като Хитлер и Сталин или на идеолозите на световния неолиберализъм, да създаде със своите малки военни и интелектуални сили голяма югославска държава, да приеме и включи в своя национален състав представители на други народи.

Някои сърби успяха да застанат сред най-големите световни учени, представители на изкуството или спортистите.  Това количество на талант, смелост или дързост в зависимост от коя страна се гледа, не е толкова често явление сред представителите на други балкански народи.  Поради това може би за Сърбия не би било лошо да стимулира онова, което я прави голяма и да възпрепятства онова, което я прави малка.

За да бъде Сърбия наистина голяма, би било необходимо, освен останалото, да изгради сериозна държава, способна да  установи ред, стабилна икономика, позитивен естествен прираст, здравеопазване и образование, достойни за живота през 21 век.

Обаче пред нас по някакъв начин само преминават изборите и изборните кампании, които все по-малко приличат на сблъсък на предложения и решения за бъдещето, а повече на телевизионна риалити програма, която гледаме по частните  телевизионни канали, която цели да разпали ниските страсти на народните маси.

Гражданите на Сърбия са поделени на малобройни участници и малко по-многобройни зрители на политическо риалити с право на глас. Целта на участниците е колкото се може по-дълго време да останат в шоуто, тъй като всеки  прекаран ден донася по някой динар повече. Щом вече заговорихме за пари, макар в Сърбия да цари безпаричие, се оказа, че пари за политически-изборното риалити винаги могат да се намерят.

Тук в помощ се втурнаха доминиращите предприятия донори, но и съпруги на кандидатите, които не се поколебаха да вложат стотици хиляди евро свои пари в кампаниите на своите мъже. Независимо че се говори, че при нас има много т.нар. спонсори, тази кампания показа, че нашите жени не влизат и не остават в брак само за пари, но и от любов. След това бе много важно кои кандидати преди влизането на арената ще влязат в коалиции, за да си осигурят оставане в играта.

Участниците в този политически, предизборен риалити сериал наистина се потрудиха да бъдат интересни, привлекателни и симпатични на зрителите, без да избягват да покажат и налудничавата си страна.

Така един участник с приятна външност, който по общото мнение с вида си напомня на артист от холивудски филм, старателно се потруди със своето отпуснато интимно поведение, с подценяване на икономическите трудности и често вдигнати палци нагоре да остави впечатление на кандидат, но за Оскар.

Тук имаше и участници, които не се поколебаха да посегнат към китара или микрофон с разнообразен репертоар от рок и естрадна музика, та до народна. Един участник замалко не бе изхвърлен от шоу програмата, заради тъмните петна и късно придобитото образование. Друг пък тактически разкри уж емоционалната си връзка с фолк звезда, която не пречи на законната му съпруга, което наистина е новина при нас.

Кампанията завърши с театрално влизане ...

Публикувана на 06/06/12 21:05 http://e-vestnik.bg/14826/izborno-politichesko-rialiti-v-sarbiya/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване