06/06/12 16:43
(http://www.klassa.bg/)

Надеждите за нови стимули в Европа подкрепиха еврото

Единната европейска валута поскъпна в сряда на фона на растящите очаквания, че финансовите проблеми на Испания и влошената икономическа перспектива в еврозоната ще провокират Европейската централна банка да противодейства с нови антикризисни механизми. Въпреки че ЕЦБ остави основния лихвен процент непроменен на текущото ниво от 1%, вече има индикации, че банката ще приложи допълнителни монетарни стимули най-късно до месец.
В търсенето на решение се включиха и финансовите министри и централни банкери на страните от Г-7, които обсъдиха възможните рискове на извънредни разговори във вторник.
Продължаващите дългови проблеми на Стария континент и реалната заплаха за стабилността на световната икономика засилиха спекулациите, че останалите централни банки вероятно ще предприемат общи действия за стимулиране, което би прехвърлило трайно интереса към еврото, златото и петрола.
За момента обаче Европа все още е в задънена улица заради разрастващата се криза в испанския банков сектор и страховете, че след изборите на 17 юни Гърция отново няма да може да сформира стабилно прореформаторско правителство и ще напусне еврозоната. В сряда едно евро се разменяше срещу 1.25 щатски долара, а USD/BGN остана в стойностите под 1.5700.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване